EU-Koordination

J.nr. DEP-

Ref. asnie

Den 8. juni 2007

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

     

Forslag til Kommissionens direktiv om tilpasning til den tekniske udvikling af bilag III til Rådets direktiv 76/768/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kosmetiske midler - fluortandpasta.

 

På baggrund af en udtalelse fra den videnskabelige komite for forbrugerprodukter, forslås der indført en obligatorisk mærkning på tandpastaer, der er bestemt for børn under 6 år med angivelse af forskrifter for anvendelse.

 

Fluorforbindelser må i dag højst forekomme i mundplejemidler i en koncentration af fluor på højest 0,15%. SCCP har udtalt, at der er minimal risiko for at børn under seks år udvikler fluorose ved denne koncentration, selv hvis den eneste kilde til eksponering for fluor er tandpasta og hvis tandpastaen anvendes efter forskrifterne. Forskrifterne fastslår, at der kun bør anvendes en mængde svarende til en ært, og at tandpastaen ikke bør synkes.

 

Forslaget har hjemmel i rådsdirektiv 76/768/EØF om kosmetiske produkter.

 

Der skal stemmes om forslaget den 14. juni 2007 ved forskriftskomitéprocedure (1999/468/EF art.5).

 

Direktivforslaget skal gennemføres i Danmark ved udstedelse af en bekendtgørelse.

Forslaget forventes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser. Forslaget vil have en positiv påvirkning af beskyttelsesniveauet.

 

Danmark er enig i, at mærkningen på tandpasta bør tilpasses Den Videnskabelige Komités udtalelse. Danmark støtter på det grundlag Kommissionens forslag om obligatorisk mærkning af fluorholdig tandpasta.

 

Danmark vil dog arbejde for, at mærkningen ikke blot skal angives på tandpastaer, som er bestemt for børn under 6 år, men også på alle andre tandpastaer, idet disse formodes at blive anvendt også til børn under 6 år. Endvidere vil Danmark arbejde for, at formuleringen af i den foreslåede mærkning gøres mere klar.