NOTAT

 

 

 

Til:

Folketingets Europaudvalg 

J.nr.:

500.b.14.a.

CC:

 

Bilag:

 

Fra:

Udenrigsministeriet

Dato:

10. juli 2007

Emne:

Status vedrørende arbejdet med EU's terrorlister.  

 

Baggrund

Folketingets Europaudvalg har den 4. juli 2007 spurgt til, hvad udenrigsministeren kan oplyse om arbejdet med EU's terrorlister. Til brug for samrådet herom den 13. juli 2007 har Udenrigsministeriet udarbejdet dette notat om status for arbejdet med EU’s terrorlister siden den seneste drøftelse heraf i Europaudvalget den 15. juni 2007.

 

Notatet behandler både de nye procedureregler vedrørende EU’s terrorlister og den seneste halvårlige revision af EU’s terrorlister. Disse to emner skal holdes adskilt, da de indholdsmæssigt er forskellige, og da inddragelsen af Europaudvalget derfor også er forskellig.

 

Inddragelsen af Europaudvalget i arbejdet med EU’s terrorlister sker i overensstemmelse med den enighed, der blev opnået på samrådet den 19. april 2002, og som blev bekræftet i udvalgets beretning af 2. maj i år. Dette indebærer, at Europaudvalget inddrages i udformningen af de overordnede retsakter og procedureregler, men ikke i forbindelse med den praktiske udmøntning af disse retsakter.

 

Som en konsekvens af denne aftalte procedure er Europaudvalget løbende blevet inddraget i arbejdet med de nye procedureregler vedrørende EU’s terrorlister, senest under samrådet og det ordinære Europaudvalgsmøde begge den 15. juni 2007.

 

Derimod er Europaudvalget ikke blevet inddraget i den halvårlige revision af EU’s terrorlister og de tilhørende enkeltsager, da det vedrører den praktiske udmøntning af retsakterne.

 

Denne sondring har været central for besvarelsen af en række spørgsmål relateret til arbejdet med EU’s terrorlister samt spørgsmål vedrørende MKO’s placering på terrorlisten, herunder under samråd i Europaudvalget den 2. marts, 20. april, 22. maj 2007 og 15. juni 2007.

 

De nye procedureregler vedrørende EU’s terrorlister.

De Faste Repræsentanters Komité (Coreper) har den 27. juni 2007 godkendt de nye procedureregler vedrørende EU’s terrorliste. Procedurereglerne, som er gældende fra vedtagelsen, blev fremsendt til Europaudvalget den 6. juli 2007. De nye procedureregler vil udgøre grundlaget for arbejdet med EU’s terrorlister fremover, herunder i forbindelse med de fremtidige halvårlige opdateringer af listerne.

    

De nye procedureregler er et eksempel på generelle regler, hvor Europaudvalget er blevet inddraget i overensstemmelse med den procedure, som der var enighed om på samrådet den 19. april 2002, og som blev bekræftet i udvalgets beretning af 2. maj i år. De nye procedurer var således genstand for en tilbundsgående drøftelse på samrådet den 15. juni 2007, ligesom procedurereglerne blev grundigt beskrevet i det notat, som Udvalget modtog forud for dette samråd.

 

Som drøftet på samrådet den 15. juni indebærer de nye procedurer, at der etableres en ny arbejdsgruppe på dette område, at der fastlægges en ramme for arbejdet, som er en klar og markant forbedring af individets retssikkerhed, og at der åbnes mulighed for en reel uafhængig prøvelse af enkeltpersoners og organisationers sager.

 

De nye procedurer udgør dermed en markant forbedring af arbejdsmetoderne og retssikkerhedsgarantierne for arbejdet i relation til EU’s terrorliste. Det er således lykkedes at nå et resultat, som indebærer både, at Rådet på det overordnede plan fuldt ud opfylder Rettens dom i MKO-sagen, og som samtidig ikke på nogen måde påvirker effektiviteten i terrorbekæmpelsen. 

 

De nye procedurer vil indebære en styrkelse af den halvårlige gennemgang af listerne, som de grundlæggende retsakter stiller krav om, idet der vil blive tale om en mere grundig vurdering af, om opførte personer/grupper fortsat bør stå på listen.

 

Den halvårlige revision af EU’s terrorliste.

 

Rådet (miljøministre) har den 28. juni 2007 som a-punkt godkendt den halvårlige opdatering af EU’s terrorlister. De reviderede terrorlister blev den 2. juli 2007 i overensstemmelse med fast praksis fremsendt til underretning for Europaudvalget og Retsudvalget.

 

Det er fast procedure, at emner, som der er enighed om i Coreper, forelægges på det førstkommende rådsmøde til vedtagelse som a-punkt, d.v.s. uden debat, uanset om emnets indhold hører under den pågældende rådsformation eller ej. Dette var baggrunden for, at EU’s reviderede terrorlister blev godkendt på et miljøministerrådsmøde, idet punktet var blevet godkendt som a-punkt den 27. juni af Coreper.

 

Det bemærkes, at MKO/OMPI fortsat er opført på listen. Der er således i EU fortsat enighed blandt alle 27 medlemslande om, at MKO/OMPI opfylder de betingelser, der er fastlagt i forordning 2580/2001 om specifikke restriktive foranstaltninger mod visse personer og enheder med henblik på at bekæmpe terrorisme. Derimod er NCRI ikke opført på EU’s terrorliste.

 

 

Folkeretskontoret