MILJØstyrelsen                                                                                  

Pesticider

Departementet

EU-koordination

Den 24. september 2007

                                                                                                                J.nr.: DEP                                                                               

                                                                                                                NSH/BXJ

 

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG


 

Forslag til kommissionsbeslutning om ikke-optagelse af aktivstofferne rotenon, ekstrakt af equisetum og chinin-hydrochlorid på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler

 

Resumé

Kommissionen foreslår, at aktivstofferne rotenon, ekstrakt af equisetum og chinin-hydrochlorid ikke optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler. Bilag I er den såkaldte positivliste. Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at stofferne optages på bilaget over ikke-optagede aktivstoffer i bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsen.

Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

1. Status

Et foreløbigt forslag til kommissionsbeslutning “Commission Decision of [...] concerning the non-inclusion of rotenone, extract from equisetum and chinin-hydrochloride in Annex I to Council Directive 91/414/EEC and the withdrawal of authorisations for plant protection products containing these substances” er fremsendt til medlemsstaterne.

 

Forslagene er fremsat med hjemmel i direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler, artikel 6, som fastlægger proceduren for optagelse af aktivstoffer på bilag I til direktivet (positivlisten).

 

Forslaget er blevet drøftet på arbejdsgruppemøde i Kommissionsregi den 12. - 13. juli 2007.

 

Det forventes, at der skal stemmes om forslaget den 8.- 9. oktober 2007. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.

 

Da stofferne har været på markedet i EU før den 26. juli 1993, er baggrunden for forslaget direktivets artikel 8, stk. 2, hvorefter alle aktivstoffer, der var på markedet i EU før den 26. juli 1993 skal vurderes.

 

2. Formål og indhold

Forslaget begrundes med, at ansøgerne har trukket deres ansøgninger tilbage.

 

Forslaget pålægger medlemsstaterne at tilbagekalde godkendelser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder rotenon, ekstrakt af equisetum og chinin-hydrochlorid som aktivt stof. Tidsfristen er 6 måneder efter beslutningens vedtagelse. Medlemsstaterne pålægges endvidere fremover ikke at give godkendelser eller forny sådanne til plantebeskyttelsesmidler med rotenon, ekstrakt af equisetum og chinin-hydrochlorid efter direktivets overgangsregel i artikel 8 (2). Endelig skal medlemsstaterne give en frist for afvikling af salg og anvendelse, der er så kort som mulig og ikke længere end 18 måneder efter beslutningens vedtagelse.

 

3. Nærhedsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

4. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:

Som følge af forslaget vil rotenon, ekstrakt af equisetum og chinin-hydrochlorid skulle optages på bilag 9 til bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler. Bilag 9 er listen over aktivstoffer, for hvilke der er vedtaget en kommissionsbeslutning om ikke-optagelse på bilag I til plantebeskyttelsesmiddeldirektivet.

 

Der er ikke godkendt midler med rotenon, ekstrakt af equisetum og chinin-hydrochlorid i Danmark.

 

Økonomiske og administrative konsekvenser:

Forslaget får ingen økonomiske konsekvenser for firmaer, idet der ikke er godkendt midler med rotenon, ekstrakt af equisetum og chinin-hydrochlorid i Danmark.

 

Beskyttelsesniveau:

Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

5. Høring

Forslaget har ikke været sendt i almindelig høring. Forslaget har været forelagt Miljøspecialudvalget, hvor der er indkommet tre høringssvar.

 

Dansk Industri og Forbrugerrådet har ingen bemærkninger til forslaget.

 

3F støtter indstillingen om ikke-optagelse af stofferne.

 

6. Forhandlingssituation

Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.

 

7. Dansk holdning

Danmark støtter, at rotenon, ekstrakt af equisetum og chinin-hydrochlorid ikke-optages på bilag I, da ansøgerne har tilbagetrukket ansøgningerne.