EU-Koordination

 

Ref. TBR

Den 15. november 2006

 

 

 

 

 

Notat til FEU samt FMPU om en komitésag om Kommissionens forslag til opdatering af habitatdirektivets fortolkningsmanual for de marine naturtyper 1110: ”Sandbanker med lavvandet vedvarende dække af havvand”, 1170: ”Rev” og 1180: ”Boblerev”. 

 

Medlemslandede er i medfør af habitatdirektivet forpligtet til at udpege beskyttede områder for en række naturtyper, der er oplistet i direktivets bilag. Kommissionen udarbejder en fortolkningsmanual, som nærmere præciserer hvad der forstås ved de enkelte naturtypers titler. For de tre marine naturtyper ”sandbanker”, ”rev” og ”boblerev” foreslås manualen revideret efter en komitéprocedure. Der afgives stemme senest mandag den 20. november.

 

For naturtype 1110, ”Sandbanker med lavvandet vedvarende dække af havvand” har den gældende fortolkningsmanual som hovedregel, at sandbanker på mere end 20 meters vanddybde ikke er omfattet af denne definition. I den nye fortolkningsmanual åbnes der for, at hvis toppen af en sandbanke ligger på mellem 0-20 meters dybde, kan det være passende at udpege sandbankens dybereliggende skrænter, såfremt området er en del af sandbanken og er vært for sandbankens særlige biologi (fisk, bunddyr mv.). Udpegningen kan i princippet udstrække sig til en hvilken som helst dybde. For naturtype 1170: ”Rev” samt naturtype 1180 ”Boblerev” sker kun mindre ændringer med henblik på at lette kommende udpegninger.

 

Sagen påvirker ikke beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Regeringen støtter, at sandbanker udpeges og indgår i Natura 2000-netværket hvis der på sandbanken findes væsentlige beskyttelsesinteresser.

 

Regeringen kan imidlertid ikke støtte, at ”lavvandet vedvarende dække af havvand” ikke defineres klart og at der derfor kan opstå tvivl om rækkevidden af medlemsstaternes forpligtelser.

 

Ved afstemningen i komitéen agter Regeringen derfor at stemme imod.