Folketinget — Europaudvalget
Christiansborg, den 11. januar 2007
Folketingets repræsentant ved EU
Til
udvalgets medlemmer og stedfortrædere
Europa-Parlamentets største gruppe har valgt ny formand
Resumé
Europa-Parlamentets største politiske gruppe, EPP-ED, valgte deres nye formand d. 9. januar 2007. Efter en tæt valgkamp overtager den franske Joseph Daul posten fra Hans-Gert Poettering. Daul, som har en baggrund som landmand, blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 1999. Fra 2002 frem til sin udvælgelse som formand for EPP-ED har han været formand for Landbrugsudvalget og Udvalgsformandskonferencen.
Den 9. januar 2007 valgte Europa-Parlamentets største politiske gruppe, de Kristelige Demokrater (EPP-ED), gruppens nye formand, der skal sidde på posten indtil Europa-Parlamentsvalget i juni 2009. 4 kandidater var stillet op, og det blev franskmanden Joseph Daul der løb af med sejren, tæt efterfulgt af den svenske Gunnar Hökmark. Daul overtager formandsposten efter Hans-Gert Poettering (Tyskland), der, efter 7 år som formand for EPP-ED, stiller op til Europa-Parlamentets kommende formandsvalg d. 15. januar 2007.
Valget om formandsposten var tæt, og på EPP-ED's pressekonference d. 10. januar 2007, anerkendte Daul, at en af de vigtige poster for EPP-ED bliver, at dæmme op for den interne splittelse gruppen oplever. Den interne uenighed består, ifølge Daul, i høj grad i forskelle mellem de nye og de gamle medlemslande.
I sin tid som formand for Landbrugsudvalget har han beskæftiget sig med den fælles landbrugspolitik (CAP), og han erklærede under pressekonferencen, at han støtter en reformering af CAP'en. Med hensyn til landbrugsstøtten til de nye medlemslande, Rumænien og Bulgarien, sagde han, at man i EPP-ED vil overholde EU's forpligtelser, men at det skal være muligt at tage emnet op til revision, hvis støtten ikke fungerer hensigtsmæssigt.
Derimod gjorde han klart, at han ser med skepsis på Tyrkiets optagelse i EU, idet han mener, at hverken Tyrkiet eller EU er parat til det. Han støtter i stedet et privilegeret partnerskab for Tyrkiet. Han understregede i denne forbindelse, at selvom kristne værdier spiller en central rolle for ham, vil det ikke være afgørende for hans syn på EU's udvidelser i fremtiden.
Daul, der oprindeligt er fra Strasbourg, blev også spurgt om hans holdning til problematikken omkring Europa-Parlamentets hovedsæde i Strasbourg. Hertil svarede han, at han respekterer Strasbourgs traktatfæstede ret til at være hjemsted for en EU-institution. Han så dog intet problem i, at det i fremtiden kunne være en anden institution end Europa-Parlamentet, og foreslog selv, at f.eks. Domstolen i stedet kunne flytte til Strasbourg.
Baggrund om Daul
Daul har en baggrund som landmand, og har beskæftiget sig med landbrug både i sin uddannelse og i sit tidligere arbejde.
Fra 1989 til 2002 var han borgmester i Pfettisheim, Frankrig - en post han forlod da han i 2002 blev formand for Landbrugsudvalget og Formandsudvalgskonferencen.
Han har modtaget Officer af Landbrugsfortjenstordenen, og er Ridder af Den Nationale Fortjenstorden og Ridder af Æreslegionen.
Med venlig hilsen
Rebecca Wolffberg
(11173)