Folketinget — Europaudvalget

Christiansborg, den 18. januar 2007

Folketingets repræsentant ved EU

 

 

 

 

Til

udvalgets medlemmer og stedfortrædere

 

 

Europa-Parlamentet har fået en ny politisk gruppe

Resumé

Den 15. januar 2007 blev der officielt dannet en ny politisk gruppe i Europa-Parlamentet. Den nye gruppe samler 14 gamle medlemmer af Europa-Parlamentet, og 6 medlemmer fra de to nye medlemsstater, Rumænien og Bulgarien. Gruppen navn er Identitet, Tradition og Suverænitet (ITS). Da gruppen bistår af 20 medlemmer er minimumskravet til dannelse af politiske grupper dermed opnået. Gruppen, hvis medlemmer alle ligger på højrefløjen, vil modtage ca. 1 mio. € i støtte fra Parlamentet, og dets medlemmer vil kunne vælges til bestyrelsesposter i Parlamentets udvalg.

 

På Europa-Parlamentets første samling i Strasbourg i 2007 blev en ny politisk gruppe skabt. Gruppen, som består af 14 gamle MEP'er, der indtil nu har været løsgængere, og 6 nye MEP'er fra Rumænien og Bulgarien, har taget navnet "Identitet, Tradition og Suverænitet" (ITS). Medlemmerne kommer fra Frankrig, Storbritannien, Belgien, Italien, Østrig, Rumænien og Bulgarien.

 

Gruppen forenes i en indsats for bl.a. at "fremme nationale interesser og suverænitet, kristne værdier og den europæiske kulturarv". De er imod "en europæisk bureaukratisk supermagt", og imod Tyrkiets indtræden i EU.

 

Med sine 20 medlemmer fra 7 forskellige medlemsstater opfylder ITS lige akkurat minimumskravene for at kunne danne en politisk gruppe i Parlamentet.

 

For at kvalificere sig som en politisk gruppe i Parlamentet, skal en gruppe, ifølge artikel 29 af Parlamentets forretningsorden, bestå af mindst 20 medlemmer fra minimum 1/5 af medlemsstaterne (svarende til 6 medlemsstater). Dermed er det tiltrædelsen af de to nye medlemsstater der sikrer gruppen nok medlemmer til at nå over spærregrænsen. Det skal bemærkes, at der afholdes valg til Europa-Parlamentet i Rumænien og Bulgarien i maj 2007, hvor de direkte valg til Parlamentet i Rumænien og Bulgarien vil afgøre, hvem der skal sidde indtil valgperioden udløber i 2009. Såfremt ITS-gruppen mister medlemmer, som et resultat af valget i Rumænien og Bulgarien, vil den ikke længere kunne fungere selvstændig gruppe i Parlamentet.

 

Ifølge Parlamentets forretningsorden, opnår gruppen visse rettigheder, som de tidligere gruppemedlemmer, som løsgængere, ikke havde. Gruppen får allokeret ca. 1 mio. € til brug ved politiske aktiviteter, informationsarbejde og gruppens sekretariat. Derudover bliver medlemmerne sikret mere taletid under Parlamentets debatter, invitationer til arrangementer, hvor kun politiske grupper inviteres, samt mulighed for adgang til bestyrelsesposter i fagudvalgene.

 

Adskillige af ITS-gruppens medlemmer er kontroversielle politikere på højrefløjen, og gruppens profil har skabt udtalt bekymring blandt flere af Parlamentets grupper. Især socialist-gruppen (PSE) har udtrykt deres bekymring over den nye gruppes mulighed for indflydelse og taletid. På en pressekonference d. 12. januar opfordrede gruppen alle grupper i Parlamentet til at afvise at samarbejde med ITS, og undlade at give gruppen mulighed for at få nogle officielle poster i Parlamentet. PSE vil også arbejde på at forhøje tærsklen for dannelse af politiske grupper.

 

På samme pressemøde sagde repræsentanten fra den største gruppe i Parlamentet, de Kristelige Demokrater (EPP-ED), at skønt EPP-ED anerkender at den nye gruppe lever op til de nuværende krav til dannelse af en gruppe, vil man ikke stemme på dem i de respektive udvalg. Samtidig støttede han at man, ved næste Parlamentsvalg i 2009, reviderer kriterierne der stilles for at kunne danne en politisk gruppe i Parlamentet, så de svarer proportionelt til det forøgede antal parlamentsmedlemmer. 

 

 

Med venlig hilsen

 

Rebecca Wolffberg

(11173)

 

 

Bilag 1: Medlemmerne af Identitet, Tradition og Suverænitet

 


 

Front national

Bruno Gollnisch - Formand for ITS

Jean-Marie Le Pen

Marine Le Pen

Carl Lang

Fernand Le Rachinel

Jean-Claude Martinez

Lydia Schenardi

 

 

Partidul România Mare

Daniela Buruiana Aprodu

Eugen Mihaescu

Viorica Pompilia Georgeta Moisuc

Petre Popeanga

Cristian Stanescu.

 

 

Vlaams Belang

Franck Vanhecke

Koenraad Dillen

Philip Claeys.

 

 

Alternativa Sociale

Alessandra Mussolini

 

Fiamma Tricolore

Luca Romagnoli

 


  • Østrig - 1 MEP

 

Freiheitliche Partei Österreichs

Andreas Moelzer

 

 

Attack National Union Coalition

Dimitar Stoyanov

 

 

Uafhængig

Ashley Mote