UDENRIGSMINISTERIET                                                      

 

Europaudvalgets spørgsmål 34 ad EUU alm. del af den 25. april 2007

 

Spørgsmål:

 

»Ministeren bedes – som lovet på Europaudvalgets møde onsdag den 25. april 2007 – sende udvalget et notat om de internationale reaktioner på og konsekvenserne af forbundskansler Angela Merkels udtalelse til bl.a. Bild Zeitung om en fælles EU-hær, herunder regeringens holdning til spørgsmålet.”

 

 

Svar:

 

Udtalelsen fremkom i et interview i forbindelse med fejringen af 50-års jubilæet for Rom-traktaten. Adspurgt om hvor EU befinder sig om halvtreds år fra i dag, svarer Angela Merkel, at man i EU må komme nærmere en fælles europæisk hær (”In der EU selbst müssen wir einer gemeinsamen europäischen Armee näher kommen”). Merkel tilføjer samtidig, at der ikke vil blive tale om en europæisk forbundsstat (“Einen europäischen Bundesstaat wird es auch in 50 Jahren nicht geben, wir werden die Vielfalt Nationalstaaten behalten“). Interviewet, der blev bragt den 23. marts 2007, kan læses i sin helhed på: http://www.bild.t-online.de/BTO/news/2007/03/23/merkel-interview-europa/eu-einigung-krieg-frieden-teil2.html.

 

Angela Merkels udtalelse kan læses som en reference til et fælles forsvar som omtalt i TEU artikel 17. Oprettelse af et fælles forsvar vil kræve afgørelse herom i Det Europæiske Råd og dermed enstemmighed blandt medlemsstaterne og vil herefter skulle ratificeres i medlemsstaterne efter hvert lands egne forfatningsregler.

 

Der er for indeværende ingen konkrete planer til drøftelse i EU om et fælles forsvar.

Angela Merkels udtalelse vedrørende oprettelse af en fælles europæisk hær fremstår derfor som et udtryk for en helt overordnet og langsigtet tysk vision for EU-samarbejdet. Udtalelsen har så vidt ses heller ikke givet anledning til officielle kommentarer fra de øvrige lande.

 

Regeringen støtter ikke ideen om et fælles forsvar i EU. Det bemærkes i den forbindelse, at det danske forsvarsforbehold medfører, at Danmark ikke deltager i udarbejdelsen eller gennemførelsen af Unionens afgørelser og aktioner, som har indvirkning pÃ¥ forsvarsomrÃ¥det. Det er et led i forbeholdet, at Danmarks manglende deltagelse ikke hindrer, at der udvikles et snævrere samarbejde mellem medlemsstaterne pÃ¥ dette omrÃ¥de.Â