UDENRIGSMINISTERIET

 

 

                                                                                                             Den 21. juni 2007. 

 

 

 

Spørgsmål nr. 39 af 18. maj 2007 fra Folketingets Europaudvalg til udenrigsministeren, kopi til ministeren for udviklingsbistand.

 

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes oplyse, hvornår udviklingsministeren forventer at komme og bede Europaudvalget om mandat i forhold til EPA-forhandlingerne.

 

Svar:

 

De igangværende forhandlinger mellem regionale sammenslutninger af udviklingslande i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene) og EU om økonomiske partnerskabsaftaler (EPA) er en udmøntning af bestemmelserne i Cotonou-aftalen mellem AVS-landene og EU – især aftalens afsnit II. Forhandlingsdirektiverne for denne aftale – herunder  handelsspørgsmålene – blev forelagt for Folketinget Europaudvalg med henblik på forhandlingsoplæg på mødet den 15. maj 1998. Udvalget blev holdt orienteret om forhandlingerne om Cotonou-aftalen frem til forhandlingsresultatet senest forud for mødet i Rådet (udenrigsministre) den 24.-25. januar 2000.  Folketingets samtykke til Danmarks ratifikation af Cotonou-aftalen blev givet den 30. maj 2001. I fortsættelse heraf blev Folketingets Europaudvalg orienteret om forslaget til mandat til forhandlingerne med AVS-landene forud for mødet i Rådet (udenrigsministre) den 13. maj 2002. Folketingsvedtagelse V 41, hvori regeringen bl.a. opfordres til at arbejde for visse retningslinier i forhandlingerne mellem AVS-landene og EU, blev vedtaget den 25. januar 2007. Folketingets Europaudvalg vil blive orienteret om de videre forhandlinger i forbindelse med kommende drøftelser i Rådet om forhandlingssituationen.