UDENRIGSMINISTERIET                                                              EUK, j.nr. 400.L.2-6-0.

Nordgruppen                                                                                      Den 27. juni 2007

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 45 (alm. del) stillet af Europaudvalget den 30. maj 2007

 

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes oplyse, om han finder sammensætningen af Det Rådgivende Udvalg for Tobak rimelig jf. vedlagte svar fra Kommissionen af 25. september 2006?”

 

Svar:

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har oplyst mig følgende, hvortil jeg skal henholde mig:

 

”De rådgivende gruppers væsentligste funktion er at give Kommissionen et overblik over de forskellige aktørers synspunkter og interesser.

 

Sammensætningen af de rådgivende udvalg er senest blevet ændret i 2004 ved Kommissionens afgørelse af 23. april 2004 om de rådgivende grupper indenfor den fælles landbrugspolitik og deres virkemåde. Dette skete som en konsekvens af reformerne af den fælles landbrugspolitik i 1999 og 2003. Med reformerne fik miljø, dyrevelfærd og landdistriktsudvikling en mere fremtrædende plads i den fælles landbrugspolitik.

 

Eftersom grupperne har til formål at give Kommissionen et overblik over forskellige relevante aktørers synspunkter, fandt Kommissionen, at denne ændring også burde afspejles i de rådgivende grupper. Derfor blev forbruger-, miljø-, og dyrevelfærdsorganisationer gennem ovennævnte afgørelse tildelt pladser i grupperne i 2004.

 

Gruppernes sammensætning skal ifølge forretningsordenen være bredt sammensat af repræsentanter fra følgende socioøkonomiske interessegrupper: landbrugere og landbrugskooperativer, forhandlere, industrien samt arbejdstager-, forbruger- og miljøorganisationer. Interessegrupperne, hvorfra repræsentanterne udpeges, skal være etableret på fællesskabsniveau. Kommissionen opfordrer interessegrupperne til at udpege relevante eksperter til hvert møde. Det er Kommissionens prærogativ at sammensætte gruppen.”