|
|
|
|
|
|
|
|
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 6 (Alm. Del) stillet af Folketingets Europaudvalg.
Spørgsmål
Hvad kan ministeren oplyse om rapporten "Greenhouse gas emission trends and projections in Europe 2006" fra Det Europæiske Miljøagentur, hvori det konkluderes, at hverken Danmark eller EU med de nuværende initiativer vil kunne opfylde Kyoto-målene, jf. vedlagte pressemeddelelse.
Svar
Rapporten "Greenhouse gas emission trends and projections in Europe 2006" er Det Europæiske Miljøagenturs seneste baggrundsrapport til EU Kommissionens 2006-fremskridtsrapport om udledning og fremskrivning af drivhusgasser til Rådet og Europaparlamentet.
Som i 2005-rapporterne indgår der i begge rapporter en bedømmelse af fremskridt i nedbringelse af drivhusgasudledningen. Bedømmelsen sker dels ud fra udledningen i seneste opgjorte år (i år 2004) set i forhold til en teoretisk lineær reduktion fra 1990 til 2010 og dels ud fra den seneste drivhusgas-fremskrivning for 2008-12 set i forhold til Kyoto-målet – både individuelt for EU-landene og samlet for EU15 og EU23 (Malta og Cypern har som non-Annex I lande ingen Kyoto-mål).
De i rapporterne anvendte tal for Danmark er med hensyn til de historiske drivhusgasudledninger den i 2006 indberettede opgørelse for 1990-2004 og med hensyn til de forventede fremtidige drivhusgasudledninger den seneste fremskrivning fra maj 2005, som blev offentliggjort i juni 2005.
Den i rapporterne anførte danske manko på 18% i forhold til at nå Kyoto-målet svarer derfor til den manko på 8-13 mio. tons CO2-ækvivalenter, som blev opgjort i forbindelse med fremskrivningen fra maj 2005.
Effekterne af yderligere tiltag efter maj 2005, som f.eks. Energisparehandlingsplanen og de tiltag, der vil blive implementeret som en del af den kommende Allokeringsplan for 2008-12, indgår således ikke i rapporternes bedømmelse af fremskridt. På baggrund af en opdateret drivhusgasfremskrivning vil det med Allokeringsplanen for 2008-12 blive fastlagt præcist hvordan Danmark vil efterleve klimaforpligtelsen og lukke mankoen.
Med hensyn til opfyldelsen af EU's samlede Kyoto forpligtelser, tegner der sig et tilsvarende billede. EU medlemslandene skal med deres allokeringsplaner vise, hvordan de hver især har tænkt sig at opfylde deres reduktionsforpligtelser, som aftalt ved EU's byrdefordeling. EU Kommissionen skal godkende hver enkelt allokeringsplan og har dermed mulighed for at sikre at EU forpligtelser bliver mødt. Men heller ikke for de andre EU-lande tager 2006-fremskridtsrapporterne fra Det Europæiske Miljøagentur og EU Kommissionen højde for alle de initiativer der iværksættes som en del af landenes allokeringsplaner. Rapporten viser dog at EU – også før indregningen af den fulde effekt af allokeringsplanerne - vil nå den samlede Kyoto-forpligtelse på 8 procents reduktion, når alle planlagte initiativer iværksættes.
EU Kommissionen og Det Europæiske Miljøagentur har oplyst at man i 2007-rapporterne vil inddrage oplysningerne fra allokeringsplanerne i bedømmelsen af fremskridt.