ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 60 (EUU) alm. del stillet af Europaudvalget den 25. juni 2007.    

 

 

 

Spørgsmål 60:

Ministeren bedes redegøre for, om Kommissionen har taget hensyn til alle de punkter, som rapporten fra det belgiske datatilsyn og rapporten fra den såkaldte artikel 29-gruppe har anført vedrørende SWIFT og de amerikanske myndigheders udnyttelse af informationer via SWIFT.

 

 

Svar:

Kommissionen har søgt at finde en europæisk løsning på sagen, der sikrer, at SWIFTs aktiviteter i USA fremover ikke er i strid med databeskyttelsesdirektivet. Den valgte fremgangsmåde er ikke baseret på en aftale mellem EU og USA men på en ensidig erklæring fra USA kombineret med overvågning fra europæisk side af, at de lovede foranstaltninger løbende overholdes.

 

Rådets juridiske tjeneste har udtalt, at den valgte fremgangsmåde er tilstrækkelig, dels da EU ikke påtager sig forpligtelser over for USA, dels fordi eventuelle ændringer i de amerikanske myndigheders behandling af oplysninger fra SWIFTs database i USA kan imødegås ved passende tiltag fra EU's side. Et sådant tiltag kan for eksempel være et krav fra EU-datatilsynsmyndigheder om ophør med anvendelse af safe harbour-løsningen i relation til SWIFT.

 

Det er nu op til de belgiske datamyndigheder, der er den kompetente myndighed i forhold til SWIFT, at vurdere, om der herefter er problemer i forhold til databeskyttelsesdirektivet og/eller national lovgivning. Det er således ikke muligt for mig at vurdere, om der nu leves op til de belgiske datamyndigheders krav.

 

Artikel 29-gruppen er nedsat i henhold til persondatadirektivet og har til  opgave at rådgive kommissionen om forhold, der er reguleret i direktivet. Efter i november 2006 at have tilkendegivet sin holdning til sagen har gruppen efterfølgende forholdt sig til fremskridtene i sagen, men har endnu ikke udtalt sig om den amerikanske erklæring.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk