Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 8 stillet af Elisabeth Arnold på vegne Folketingets Europaudvalg (EUU alm. del)
Spørgsmål 8
Svar
I forbindelse med fremlæggelsen af regeringens klimastrategi i 2003, viste en fremskrivning af Danmarks drivhusgasudledning, at der i forhold til Danmarks drivhusgasreduktionsmål 2008-2012 under Kyoto-protokollen og EU’s byrdefordeling, ville være en manko på 25 mio. tons CO2-ækv. pr. år, hvis Danmark ikke fik kompensation for basisåret, og der ikke blev iværksat yderligere virkemidler, som kunne bidrage til, at målet kunne nås.
I maj 2005 viste en ny fremskrivning, der inddrog perspektiverne for liberaliserede energi-markeder, CO2-kvoteregulering og fremtidig el-infrastruktur (herunder bygning af ekstra havvindmøller) jf. Energi-strategi 2025 og forventede mængde CO2-kreditter fra skovrejsning siden 1990 og fra budgetterede midler til JI- og CDM-projekter, at mankoen herefter kunne opgøres til 13 mio. tons CO2-ækv. pr. år i 2008-2012. Det er denne fremskrivning, som ligger til grund for den såkaldte fremdriftsrapport fra juni 2005 og for Miljøagenturets rapport af 27. oktober 2006.
Siden maj 2005 er der sket følgende:
Før indregning af de statslige kreditkøb og CO2-optaget i jorde og skove, kan den danske klimamanko ifølge den seneste fremskrivning nu opgøres til 13 mio. t/år i perioden 2008-12 under forudsætning af, at Danmark ikke opnår en kompensation på basisårsproblemet. Det er dog stadig muligt, at Danmark kan opnå en kompensation på forventeligt 1 mio. ton CO2 årligt, men det er endnu ikke endeligt afgjort. Den forventede effekt af budgetterede statslige indkøb af JI/CDM kreditter er på ca. 4 mio. ton om året og af CO2 optag i skove og jorde ca. 2 mio. ton om året.
Regeringen er pt. ved at forberede udarbejdelsen af en kvoteallokeringsplan for Danmark i 2008-12, ligesom regeringen forbereder udspil til en ny national energiaftale som opfølgning på Energistrategi 2025. Disse vil vise, hvordan mankoen samlet set vil kunne lukkes gennem en kombination af privat og statslig indsats. Der vil i forbindelse med allokeringsplanen kunne forekomme omprioriteringer mellem forskellige tiltag.