Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 10. maj 2007

Betænkning

over

 Forslag til folketingsbeslutning om midlertidig opholdstilladelse til afviste asylansøgere fra lande under fredsopbygning, indtil tvungen hjemsendelse er mulig

[af Simon Emil Ammitzbøll (RV), Steen Gade (SF) og Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 1. februar 2007 og var til 1. behandling den 2. marts 2007. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Integrationsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 4 møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, S, DF og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.

Et mindretal i udvalget (RV, SF og EL) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Det Radikale Venstres, Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens medlemmer af udvalget skal udtale, at RV, SF og EL fremsatte forslaget om at give afviste asylansøgere, som samarbejder med de danske myndigheder, en midlertidig opholdstilladelse indtil den dag, hvor en tvungen hjemsendelse er mulig, fordi det er uholdbart fortsat at sætte sin lid til motivationsfremmende foranstaltninger, som har fejlet gang pÃ¥ gang. Der er tale om mennesker, som ikke kan tvinges til at rejse, og som frygter forholdene i hjemlandet mere, end de frygter noget tiltag fra den danske regering. Problemet er, at det er skadeligt for bÃ¥de børn og voksne at opholde sig Ã¥revis i asylcentre, hvor et »normalt liv« ikke er muligt, fordi selve rammen er unormal.

Beslutningsforslaget udskyder ikke den dag, hvor tvungen hjemrejse er mulig, tværtimod sikrer beslutningsforslaget udelukkende, at de afviste asylansøgere får mulighed for at leve et normalt og sundt liv. Som det er i dag, udvikler flere afviste asylansøgere psykiske lidelser, som fører til, at hjemsendelse aldrig vil blive mulig.

Forslaget er p.t. særlig aktuelt på grund af de afviste irakiske asylansøgere. Siden forslaget blev fremsat, har regeringen valgt at trække de danske soldater hjem fra Irak. Dette er dog langt fra ensbetydende med, at der i dag er fred og sikkerhed i Irak, tværtimod. RV, SF og EL mener, at Danmark, som har bidraget til den voldsomme destabilisering af Irak ved at invadere Irak uden nogen realistisk og gennemtænkt plan for tilbagetrækning og fredsopbygning, har et særligt ansvar for de afviste irakiske asylansøgere. Dette ansvar understreges af, at den irakiske regering, som Danmark har hjulpet til magten, og som vi nu sætter vores lid til skal genopbygge Irak, modsætter sig, at flygtede irakere tvinges tilbage til Irak. 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Anne‑Mette Winther Christiansen (V) fmd.  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Irene Simonsen (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) Â  Jørgen Winther (V) Â  Jesper Langballe (DF) Â  Søren Krarup (DF) Â  Henriette Kjær (KF) Â  Allan Niebuhr (KF) Â  Lotte Bundsgaard (S) nfmd.  Bjørn Medom Nielsen (S) Â  Troels Ravn (S) Â  Sophie Hæstorp Andersen (S) Â  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Morten Ã˜stergaard (RV) Â  Steen Gade (SF) Â  Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

 

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

 

3

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 81

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget

2

Endelig tidsplan for beslutningsforslaget

3

1. udkast til betænkning