<DOCUMENT_START>

Bilag til besvarelsen af spørgsmål nr. 17 af 24. januar 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til Arvelov (L 100).

 

Hovedpunkter

i

lovforslaget sammenholdt med gældende ret

 

Gældende ret

Lovforslaget

 

1) Livsarvingernes tvangsarv udgør ½ af den legale arv, jf. arvelovens § 25.

 

 

2) Ingen adgang til ved testamente at bestemme, at en livsarvings tvangsarv skal udbetales kontant.

 

3) Ægtefællens legale arv udgør 1/3 af afdødes bo, når arveladeren efterlader sig livsarvinger, jf. arvelovens § 6.

 

4) Ægtefællens tvangsarv udgør ½ af den legale arv, jf. arvelovens § 25.

 

5) Beløbsgrænsen for ægtefællens ret til suppleringsarv er 210.000 kr. (2007). Forsikrings- og pensionsbeløb, der kommer til udbetaling som følge af dødsfaldet, indgår formentlig ikke i beregningen, jf. arvelovens § 7 b, stk. 2.

 

6) Ægtefællens adgang til arvehenstand gælder alene i forhold til førstafdødes umyndige livsarvinger, jf. arvelovens § 24 e.

 

 

 

 

7) Ingen adgang til at testere over, hvem tvangsarv, der tilkommer en livsarving efter arveladeren, skal tilfalde, hvis livsarvingen dør.

 

 

 

8) Adgangen til at båndlægge tvangsarv er tidsubegrænset, jf. arvelovens § 58, stk. 1.

 

 

9) Ingen adgang for personer under 18 år til at oprette testamente.

 

 

 

10) Nødtestamente kan alene oprettes mundtligt i samtidig nærværelse af 2 vidner eller uden vidner ved et egenhændigt skrevet og underskrevet dokument, jf. arvelovens § 44.

 

11) Indbo kan kun gyldigt fordeles under iagttagelse af arvelovens regler om oprettelse af testamente.

 

 

 

12) Tilbagekaldelse af et testamente skal ske i testamentsform eller ved, at testator på anden måde utvetydigt tilkendegiver, at den testamentariske bestemmelse ikke længere skal være gældende, jf. arvelovens § 46.

 

13) Ingen særregler om ugifte samlevendes oprettelse af testamente.

 

 

                          

 

1) Livsarvingernes tvangsarv udgør ¼ af den legale arv og kan begrænses til en værdi af 1 mio. kr., jf. lovforslagets § 5.

 

2) Adgang til ved testamente at bestemme, at en livsarvings tvangsarv skal udbetales kontant, jf. lovforslagets § 50, stk. 2.

 

3) Ægtefællens legale arv udgør ½ af afdødes bo, når arveladeren efterlader sig livsarvinger, jf. lovforslagets § 9, stk. 1.

 

4) Ægtefællens tvangsarv udgør ¼ af den legale arv, jf. lovforslagets § 10, stk. 1.

 

5) Beløbsgrænsen for ægtefællens ret til suppleringsarv er 500.000 kr. Forsikrings- og pensionsbeløb, der kommer til udbetaling som følge af dødsfaldet, indgår i beregningen, jf. lovforslagets § 11, stk. 2 og 3.

 

 

6) Ægtefællens adgang til arvehenstand udvides til også at omfatte henstand i forhold til førstafdødes myndige livsarvinger. Arvehenstand gives for 5 år fra den førstafdøde ægtefælles dødsdag med mulighed for forlængelse i yderligere 5 år, jf. lovforslagets kapitel 5.

 

7) Arveladeren får adgang til ved testamente at bestemme, hvem tvangsarv, der tilkommer en livsarving efter arveladeren, skal tilfalde, hvis livsarvingen dør før det fyldte 18. år uden at have indgået ægteskab og uden at efterlade sig børn, jf. lovforslagets § 51.

 

8) Adgangen til at båndlægge tvangsarv begrænses til perioden indtil livsarvingens fyldte 25. år, jf. lovforslagets § 53, stk. 1.

 

9) Den, der er fyldt 15 år, får adgang til ved testamente at råde over ejendele, som den pågældende selv kan råde over i henhold til værgemålsloven, jf. lovforslagets § 62.

 

10) Formkravene til oprettelse af nødtestamente fjernes, således at nødtestamente kan oprettes på en hvilken som helst måde, jf. lovforslagets § 65.

 

11) Indførelse af adgang til at træffe testamentarisk bestemmelse om fordeling af sædvanligt indbo og personlige effekter ved en skriftlig og dateret erklæring, der underskrives at testator, jf. lovforslagets § 66.

 

12) Skærpelse af kravene til tilbagekaldelse af testamente, således at dette altid skal ske under iagttagelse af reglerne om oprettelse af testamente, jf. lovforslagets § 67, stk. 1.

 

 

13) Indførelse af regler om oprettelse af udvidet samlevertestamente, der indebærer, at visse grupper af ugifte samlevende arver hinanden og arves, som om de var ægtefæller, jf. lovforslagets §§ 87-89.