Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 5 af 30. januar 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af forsikringsaftaleloven og forskellige andre love (Begunstigelser i forsikringsordninger og ændringer som følge af arveloven m.v.) (L 101).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27/1-07 fra advokat Claus Christian Hansen HD vedrørende L 101, jf. L 101 – bilag 5”.

 

Svar:

 

I henvendelsen anfører advokat Claus Christian Hansen, at det bør være muligt ved testamente at foretage begunstigelsesindsættelser i forsikringsordninger mv.  

 

Det følger af den gældende forsikringsaftalelovs § 103, at en indsættelse af en begunstiget eller en tilbagekaldelse heraf kun er gyldig, hvis den skriftligt meddeles selskabet eller optages eller påtegnes policen af selskabet. En tilsvarende regel findes i pensionsopsparingslovens § 103

 

Underretningsreglen i forsikringsaftalelovens § 103 indebærer, at forsikringsselskabet altid vil blive underrettet om begunstigelsesindsættelsen, fordi en indsættelse kun er gyldig, hvis den er meddelt selskabet.

 

Indsættelse af en begunstiget ved testamente vil i modsætning til den gældende ordning ikke i sig selv indebære, at selskabet underrettes om indsættelsen.

 

En eventuel indførelse af en adgang til at foretage begunstigelsesindsættelser i et testamente vil derfor forudsætte, at der samtidig etableres en ordning, hvorefter begunstigelsesindsættelser bliver registreret i f.eks. Centralregisteret for Testamenter og CPR-registeret for testamenter, således som det foreslås i henvendelsen fra advokat Claus Christian Hansen.   

 

Det er Justitsministeriets opfattelse, at der ikke er noget praktisk behov for at ændre den gældende ordning, der bygger på forholdsvis simple formkrav til en begunstigelsesindsættelse.

 

Det tilføjes, at den gældende ordning allerede i dag giver mulighed for, at en begunstigelsesindsættelse kan skrives ind i et testamente, når blot arveladeren sørger for at sende en kopi af testamentet til forsikringsselskabet med anmodning om, at begunstigelsesindsættelsen registreres som anført i testamentet.  

 

Der kan i øvrigt henvises til Arvelovsudvalgets betænkning, s. 579-580, hvor der gives udtryk for tilsvarende synspunkter.  Â