Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 26. januar 2007 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

(L 105).

Text Box: Januar 2007

Vores sag
101-0034/07-625-0049


Spørgsmål nr. 1:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 25. januar 2007 fra Havne- og Terminalarbejdernes Landsklub, jf. L 105 - bilag 4.

 

 

Svar:

I disse tider, hvor der på mange områder er mangel på arbejdskraft, er det vigtigt, at der bliver gjort en indsats for at få besat de ledige job.

 

Det er en del af baggrunden for, at der indføres en pligt til, at a-kasserne skal vejlede og rådighedsvurdere ledige medlemmer senest hver tredje måned. Herigennem sikres, at de ledige reelt står til rådighed for fuldtidsarbejde. Samtidig øges mulighederne for at hjælpe de ledige i arbejde.

 

Derfor vil rådighedsvurderingerne også skulle omfatte personer, som arbejder på nedsat tid, eller – som for havne- og terminalarbejdernes vedkommende – har regelmæssigt tilbagevendende ledighedsperioder, og som modtager (supplerende) dagpenge i ledighedsperioderne. Også for disse grupper er det vigtigt, at de i størst muligt omfang får fuldtidsarbejde og ikke forbeholder deres arbejdskraft for enkelte arbejdsgivere.

 

Jeg mener ikke, at det vil være rimeligt at indrette rådighedsreglerne på den måde, som landsklubben foreslår. En efterkommelse af forslaget vil reelt indebære, at reglerne kommer til at understøtte de brancher, der permanent har indrettet deres ansættelsesforhold på, at arbejdsløshedsforsikringen skal medfinansiere en fleksibel arbejdskraft. Og det er hverken beskæftigelsespolitisk eller samfundsøkonomisk en fornuftig løsning.

 

Af disse grunde kan jeg ikke støtte landsklubbens forslag om, at havne- og terminalarbejdere – eller andre særlige grupper - skal fritages for rådighedsvurderingerne.