Vi Socialdemokrater har stillet to ændringsforslag til forslaget, fordi vi gerne vil kvalificere forslaget med to meget gode ideer. Vi synes, det er ærgerligt, at Socialministeren ikke vil gå med til at indføre vores ændringsforslag i lovforslaget.
Det ene relaterer sig til, at vi anser det for at være en god idé, hvis kommunerne får mulighed for at have kommunale politikere som tilforordnede til de tilsyn, der skal være på plejehjemmene. Vi undrer os over, at ministeren ved førstebehandlingen af forslaget udtrykte, at hun mente, at de lokale politikere ville ødelægge tilsynene på plejehjemmene, hvis de deltog.
Det er vores opfattelse, at et tilsyn af kommunale plejehjem skal tjene til at lave forbedringer, til at få øje på nogle ting, der ikke fungerer godt nok, og der er dialogen altså det allerallerbedste redskab, der findes. Derfor synes vi, når dialogen skal knyttes imellem de professionelle, mellem borgerne og imellem de lokale politikere, at kommunerne på forsøgsbasis skulle have en mulighed for, at politikerne kunne deltage i tilsynet. Det havde vi gerne set.
Det andet forslag knytter sig til, at ældre mennesker skal kunne opnå rådgivning og vejledning hos en uvildig instans, hvis de ønsker at klage, eller hvis de er i tvivl om, om det, de får på et plejehjem, også er det, de har fået stillet i udsigt.
Vi kan se, at det er rigtig svært for ældre mennesker, hvis de skal klage over de mennesker, som også i det daglige er dem, der skal give dem bistand, og hvis de også skal lade klagen gå igennem de samme mennesker. Her vil det være et rigtig godt vilkår, at de ældre kan opnå den bistand et uvildigt sted i kommunen. Det synes vi at de ældre har fortjent, for vi ved, at specielt for mange ældre er det svært at klage.
Derfor er det vores håb, at vi kan få opbakning til de her to ændringsforslag, som vi afgjort mener vil kvalificere det samlede forslag.