J.nr. SNS-101-00622

 

 

  

Den 11/4 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 7 ad L 148 Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr. 7

Agter ministeren at se eksempelvis trekantsområdet som et samlet planområde med deraf følgende detailhandelsmuligheder?

 

Svar

Trekantområdet består af 3 tre større byer og en række mindre og mellemstore byer. På nær i de allermindste byer vil der i hver by kunne udpeges en bymidte med mulighed for butikker på 3.500 og 2.000 m2 for henholdsvis dagligvarer og udvalgsvarer. Med de nuværende befolkningstal kan der desuden i bymidterne i Kolding og Vejle planlægges for indtil tre nye store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2. Det er op til samarbejdet mellem kommunerne at foretage en eventuel arbejds- eller rolledeling mellem byerne.

 

Det er et væsentligt mål med planlovens bestemmelser om detailhandel, at arealer til butikker først og fremmest skal udlægges i bymidten og i de større byers bydele. Undtagelsen herfor er ifølge lovforslaget mindre arealer til et lokalområdes forsyning, arealer til butikker, der alene forhandler særlig pladskrævende varegrupper samt arealer til udvalgsvarebutikker over 2.000 m2 i de fem største byers aflastningsområder, såfremt det ikke er muligt at finde plads i bymidten. Herudover gives ikke mulighed for at udlægge yderligere arealer til butikker uden for bymidten.

 

At se på Trekantsområdet som et samlet byområde med øgede muligheder for at placere butikker uden for de reelle byer, ville være i strid med hele lovforslagets grundidé; at skabe mere liv i bymidterne. Trekantsområdet udgør ikke én by, og detailhandelsplanlægningen skal tage hensyn hertil, herunder til byernes reelle størrelser og behov.