22. maj 2007

 

 

 

 

Miljøministerens udtalelse til betænkning

 

over

 

Forslag til lov om ændring af lov om råstoffer

(Ophævelse af fartøjsgodkendelse og modernisering af efterforsknings- og indvindingstilladelser på havet m.v.)

 

 

Formålet med at indføre udbud som en af flere måder at opnå tilladelse til indvinding af råstoffer på havet på er, at det skal medvirke til at give virksomhederne et incitament til at investere i udlægning af nye indvindingsområder. Miljøministeriets udbud vil blive tilpasset erhvervets behov for nye indvindingsområder.

 

I forbindelse med denne modernisering af tilladelsesordningen skal det sikres, at anvendelsen af udbudsinstrumentet bliver indfaset på en fornuftig og trinvis facon, som dels giver erhvervet tid til at vænne sig til denne nye måde at tildele indvindingstilladelser på, dels giver Miljøministeriet mulighed for at sikre, at indførelsen af udbud ikke forringer mulighederne for indvinding af råstoffer til mindre arbejder og mindre virksomheder, som fortrinsvis forventes at ske fra de statslige indvindingsområder, der også udlægges.

 

De statslige indvindingsområder vil bestå af konverteringsområder og vil, hvor der er et forsyningsbehov, kunne udvides bl.a. ind i de tidligere overgangsområder. Forsyningssituationen vil løbende blive drøftet med erhvervet.

 

Udbud vil således i en indledende fase kun i begrænset omfang og på forsøgsbasis blive anvendt. Forsøgene vil dog have et sådant omfang, at det i 2012 vil være muligt at gennemføre en evaluering af erfaringerne med henblik på tilrettelæggelse af en permanent ordning og administration.

 

Forsøgsordningen vil blive tilrettelagt og afprøvet i samarbejde med erhvervets organisationer ligesom evalueringen vil blive drøftet med erhvervet med henblik på en afklaring af, på hvilken måde og ved hvilke typer af tilladelser udbud kan bringes i videre anvendelse efter forsøgsperioden. Tilladelsesbekendtgørelsens bestemmelser om udbud og vejledningen herom vil blive justeret i lyset af evalueringen.

 

Branchen har lagt særlig vægt på, at længden af eneretstilladelser bliver mindst den samme som i vore nabolande, hvor den er på 10 – 30 år. Jeg vil derfor i forbindelse med udarbejdelsen af tilladelsesbekendtgørelsen optage forhandling med erhvervet og andre relevante parter om eneretstilladelsernes længde.