ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

2. maj 2007

 

 

Besvarelse af spørgsmål 26 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 26. april 2007.   

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 26:

Hvad vurderer ministeren er bankernes incitament til at yde SDO-lån i forhold til den nuværende praksis med samarbejde med et realkreditinstitut?

 

Svar:

Hidtil har der i Danmark været et specialbankprincip, der har betydet, at alene realkreditinstitutter har haft tilladelse til at finansiere boliglån med pant i fast ejendom ved udstedelse af obligationer. Det princip har medført, at de fleste større banker i dag har et realkreditinstitut som datterselskab, og at de mindre banker har samarbejdet med Totalkredit om at yde realkreditlån.

 

Med lovforslaget får bankerne nu mulighed for selv at udstede obligationer, der har pant i fast ejendom. Herved får bankerne mulighed for at have disse udlån på deres egen balance. Det kan være et incitament til selv at udstede særligt dækkede obligationer, som har pant i fast ejendom.

 

Som nævnt af nationalbankdirektør Nils Bernstein i sin tale ved Realkreditrådets årsmøde giver lovforslaget om særligt dækkede obligationer  pengeinstitutterne en ny og stabil finansieringskilde til at dække det voksende indlånsunderskud til gavn for den finansielle stabilitet. Pengeinstitutternes indlånsunderskud kan derfor også være et incitament til at udstede særligt dækkede obligationer på deres egen balance.

 

For de banker, som eksempelvis på grund af bankens størrelse ikke selv ønsker at udstede særligt dækkede obligationer, giver lovforslaget mulighed for, at de kan gå sammen og lave fælles funding. Fælles funding kan ske i samarbejde med et realkreditinstitut eller et pengeinstitut.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax         33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk