ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

2. maj 2007

 

 

Besvarelse af spørgsmål 33 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 26. april 2007.   

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 33:

Hvis der er en konkurrencetrussel fra udenlandske pengeinstitutter, hvorfor har de så ikke allerede markedsført deres produkter i Danmark enten via samarbejdspartnere eller ved at oprette et realkreditselskab?

 

Svar:

Området for udstedelse af særligt dækkede obligationer er reelt først blevet harmoniseret med direktivreglerne i sommeren 2006. Der er derfor tale om forholdsvis nye regler. EU-landene er således ved at indføre eller har netop indført regler for SDO-udstedelser. EU har i en lang årrække arbejdet for, at Det Indre Marked bliver mere effektivt.

 

De senere år er der sket en konsolidering af den finansielle sektor henover grænserne i Norden bl.a. gennem Dansk Bank koncernens opkøb i de øvrige nordiske lande. Tilsvarende har f.eks. svenske banker foretaget opkøb i Danmark. Denne konsolidering bidrager til at øge konkurrencen på tværs af grænserne i Norden. Samtidigt bliver det også lettere for de udenlandske banker at markedsføre deres produkter i Danmark.

 

Indtil for få år siden havde danske låntagere relativt få produkter at vælge imellem, når det gjaldt realkreditfinansiering af boligen. Produkterne var ikke kendt i det øvrige Europa, og derfor var der ingen konkurrence derfra. Inden for en årrække er der blevet stadig flere danske realkreditprodukter at vælge imellem. Det gælder især typer af boligfinansieringsprodukter, som også kendes i andre dele af Europa. Danmark har derfor tilnærmet sig de øvrige landes produkter, hvilket alt andet lige kan betyde en øget konkurrence fra udlandet.

 

Med den fælles rammeregulering af særligt dækkede obligationer må det endvidere forventes, at konkurrencen på tværs af landegrænser vil øges yderligere. Derfor har det været afgørende, at der med lovforslaget bliver skabt nogle gode rammer for de danske institutter.

 

At konkurrencetruslen fra udlandet er reel, fremgår også af, at jeg som omtalt på Realkreditrådets årsmøde, har fået oplyst, at en af de store spillere på det danske marked på baggrund af lovforslaget om særligt dækkede obligationer har standset sit igangsatte arbejde med obligationsudstedelse i udlandet og fremover vil bruge Danmark som base.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk