Det er efterhånden gået op for os, at Enhedslisten ikke kan støtte forslaget. Men jeg er da glad for, at det kun er Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der ikke kan støtte forslaget. Jeg er glad for det meget store flertal, der er for forslaget. Og det mener jeg også er retfærdigt.
Man traf jo beslutningen allerede i 1999, bekræftet i 2002 og endelig bekræftet i 2004, om, at Rumænien og Bulgarien kunne blive medlemmer fra den 1. januar 2007. Det var en samlet helhed, som hr. Svend Auken sagde, hvor de ti lande kom ind, og hvor man så også tog de to næste med, man gav dem en dato. Det kunne være blevet den 1. januar 2008, hvis Kommissionen havde ment, at de ikke kunne klare at blive medlemmer den 1. januar 2007. Det mener Kommissionen altså, at de kan.
Så derfor er det et helt Europa, der nu bliver skabt, et Europa, som var forudset fra 1999, og jeg vil også bekræfte hr. Svend Auken i, at uden Danmarks indsats midt i 1990'erne, havde vi ikke stået med ti plus nu to lande, altså tolv lande, som var blevet medlemmer af EU. Det var en meget stærk dansk indsats midt i 1990'erne, der sikrede, at alle, som kunne nå med, kom med, og ikke kun de seks lande, der var udpeget midt i 1990'erne. De andre fik også en chance. Ellers havde f.eks. Litauen jo ikke være medlem i dag. Der var flere, der ikke var blevet medlemmer. Så det var godt, at det var en politik, vi var enige om, og vi har jo også været enige hele vejen igennem med det brede flertal i Folketinget.
Det er rigtigt, at Kommissionen kom med en rapport først
i begyndelsen af året og så nu, og den første førte jo til, at man besluttede at genoptage førstebehandlingen, når man havde den endelige rapport fra Kommissionen. Den foreligger nu, og denne rapport anbefaler altså, at de bliver medlemmer, eller rettere fastslår, at de bliver medlemmer den 1. januar, for det er ikke en ny anbefaling, der skal til; den fastslår, at de bliver medlemmer den 1. januar, hvis man ratificerer den. Den fastslår også, at der er ting, som er gået frem, men ikke hurtigt nok, og derfor skal der være nogle benchmarks, altså nogle målepinde, som sættes op fra kvartal til kvartal, på, hvad Rumænien og Bulgarien skal have nået, og der kan holdes øje med - det er det, der hedder monitoring, overvågning - at de får fremgang på retsområdet, korruptionsbekæmpelse, bekæmpelse af organiseret kriminalitet, forbedret fødevaresikkerhed og evnen til at forvalte den fælles landbrugspolitik og altså til at bruge midlerne korrekt. Dertil kommer så også, at Bulgarien har fået luftfartssikkerhedsproblemer ind som et nyt problemområde, der vil blive holdt øje med. Det skal disse lande så indhente, men man har altså ikke følt, at manglerne var så store, at man skulle holde døren lukket for Bulgarien og Rumænien. Det synes jeg vi skal være glade for, for opgaven var jo netop at få Bulgarien og Rumænien op på omgangshøjde, så de kunne blive medlemmer. Når man siger fra Enhedslistens side, at der er så mange områder, de er udelukket fra, jeg tror også Dansk Folkeparti sagde det, så er det jo Bulgarien og Rumænien selv, der skal vurdere, om dette er betingelser, de vil være medlemmer på. Og disse betingelser vil de altså meget gerne være medlemmer på. Derfor synes jeg, vi skal fastholde det historiske perspektiv, der ligger i, at to lande, som kom ud af Sovjetunionens skygge, og som har arbejdet under vanskelige vilkår i 1990'erne, og derfor har de jo været sat lidt bagefter, nu er i en sådan fart i moderne demokrati og retsstatsudvikling og økonomisk udvikling, at de kan komme ind i den øvrige europæiske familie. Det har vi arbejdet for igennem 1990'erne i skiftende regeringer, og det har vi været enige om, og det kan vi så være glade for i dag. Derfor er jeg enig med hr. Svend Auken i, at det da er en glædens dag, at Folketinget nu beslutter at gøre dette hurtigt, og jeg er også enig med hr. Svend Auken i, at det faktisk er to perler, som er kommet med ind i den europæiske perlerække. Så jeg håber, at vi kan gøre det her hurtigt og derfor ikke sinker Bulgarien og Rumænien, men at Folketinget behandler sagen, så vi kan ratificere inden den 1. januar 2007.