Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 9. november 2006 (Ad L 28) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 16:
Spørgsmål 16:
â€Vil ministeren oplyse, om EU´s regler om egenkontrol tilsiger, at egenkontrol kun kan udføres ved en løbende egenkontrol, uanset om der konstateres fejl eller ej, og hvordan har andre EU-lande implementeret reglerne om egenkontrol?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:
â€I henhold til EU reglerne skal fødevarevirksomhederne indføre, iværksætte og følge faste procedurer vedrørende risikoanalyse og kritiske kontrolpunkter. Virksomhederne skal regelmæssigt kontrollere, at foranstaltningerne fungerer effektivt, dvs. uanset om der konstateres fejl eller ej.
Egenkontrol er ikke et nyt fænomen, men blev implementeret allerede i begyndelsen af 1990’erne som følge af EU direktiver. I en lang Ã¥rrække har EU kommissionen udført sÃ¥kaldte FVO missioner i medlemslandene for at kontrollere at fælles EU-regler blev gennemført i medlemslandene. Af rapporter herfra fremgÃ¥r det, at ogsÃ¥ de øvrige EU-lande har gennemført egenkontrollen som en del af en effektiv kontrol med fødevaresikkerheden.â€
                                                                                                                   /Thomas Elvensø