Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 16. november 2006 (Ad. L 28) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 22:
Spørgsmål 22:
â€Vil ministeren oplyse, om fødevaremyndighedernes mulighed for at rÃ¥dgive og vejlede om fødevarelovgivningen?â€
Svar:
De overordnede rammer for fødevaremyndighedernes mulighed for at rÃ¥dgive og vejlede er beskrevet i bemærkninger til forslag - LF 145 04/05 (2. samling) - til den nugældende fødevarelov. Af bemærkninger til kapitel 8 fremgÃ¥r: â€Fødevaremyndighederne vil sÃ¥ledes kunne rÃ¥dgive en virksomhed under forudsætning af, at dette ikke indebærer indskrænkninger i virksomhedens ansvar for at overholde fødevarelovgivningen, og at rÃ¥dgivningens omfang eller karakter ikke medfører begrænsninger i myndighedens muligheder for at pÃ¥se overholdelsen af fødevarelovgivningen, herunder mulighederne for at sanktionere overtrædelser.â€
Ved høringen over lovforslaget i efteråret 2004 var der fra en række erhvervsorganisationer bemærkninger til virksomhedernes muligheder for at få rådgivning og vejledning fra fødevareregionerne og Fødevarestyrelsen. Foranlediget af disse bemærkninger udarbejde Fødevarestyrelsen en guideline for vejledning under tilsyn med virksomheder og besætningsejere. Organisationerne har været inddraget i arbejdet for at sikre, at der er taget højde for de situationer, som især har givet anledning til usikkerhed hos virksomheder og tilsynsførende.
Guidelinen, som jeg vedlægger, er en præcisering af de tilsynsførendes vejledningsforpligtelser samt retningslinier for hvorledes vejledning om reglerne i praksis udføres under tilsyn. Guidelinen præciserer samtidig, at vejledningsforpligtelsen er generel og at vejledning om reglerne ogsÃ¥ skal gives, nÃ¥r virksomheder og besætningsejere henvender sig direkte til regionskontoret.Â
Lars Barfoed                                                                                                              / Heidi Søltoft