Besvarelse af spørgsmål nr.<DOC  1 1                                                                        1 af 30. oktober 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. (Gruppesøgsmål m.v.) (L 41).

 

Spørgsmål:

 

          ”Det fremgår af lovforslaget, at gruppemedlemmer i et gruppesøgsmål efter frameldingsmodellen efter forslaget alene kan pålægges at betale sagsomkostninger inden for rammerne af deres faktiske kontante udbytte af retssagen.

 

          Ministeren bedes uddybe denne del af bemærkningerne og oplyse, hvad konsekvenserne af frameldingsmodellen er med hensyn til sagsomkostninger, herunder om man kan komme til at betale sagsomkostninger, hvis sagen tabes, selv om man ikke har tilmeldt sig et gruppesøgsmål.”

 

Svar:

 

Forslaget til retsplejelovens § 254 f, stk. 3 (lovforslagets § 1, nr. 10), angiver udtømmende, i hvilket omfang et gruppemedlem, der er omfattet af et gruppesøgsmål, kan pålægges at betale sagsomkostninger.

 

I et gruppesøgsmål efter tilmeldingsmodellen kan et gruppemedlem, der har tilmeldt sig gruppesøgsmålet, blive pålagt at betale sagsomkostninger inden for et samlet beløb, der kan opdeles i to dele. Gruppemedlemmet kan for det første pålægges at betale sagsomkostninger med op til det beløb, for hvilket der ved tilmeldingen til gruppesøgsmålet blev stillet krav til den enkelte om sikkerhedsstillelse, jf. forslaget til retsplejelovens § 254 e, stk. 7 (lovforslagets § 1, nr. 10), og bemærkningerne hertil. For det andet kan gruppemedlemmet pålægges at betale sagsomkostninger med op til det beløb, der gennem retssagen kommer gruppemedlemmet til gode, dvs. beløb, som ifølge dommen skal betales kontant til gruppemedlemmet, og som faktisk betales. Gruppemedlemmet kan pålægges sagsomkostninger med op til summen af de to beløb.

 

Et gruppemedlem, der ikke har frameldt sig et gruppesøgsmål efter frameldingsmodellen, kan ikke pålægges krav om sikkerhedsstillelse for sagsomkostninger og kan derfor efter lovforslaget alene pålægges at betale sagsomkostninger inden for rammerne af det beløb, der gennem retssagen kommer gruppemedlemmet til gode, dvs. den pågældendes faktiske kontante udbytte af retssagen, jf. ovenfor.

 

Det er en betingelse for at tillade et gruppesøgsmål efter frameldingsmodellen, at det er klart, at kravene i søgsmålet på grund af deres ringe størrelse almindeligvis ikke kan forventes fremmet ved individuelle søgsmål (”individuelt uprocesbare krav”). Denne betingelse vil være opfyldt, hvis kravene enkeltvis angår så små værdier mv., at den berettigede i almindelighed ikke kan forventes at anlægge individuel retssag om sit krav, og betingelsen bør normalt kun anses for opfyldt, hvis det enkelte krav ikke overstiger ca. 2.000 kr., jf. forslaget til retsplejelovens § 254 e, stk. 8 (lovforslagets § 1, nr. 10), og bemærkningerne hertil.

 

Da gruppemedlemmets omkostningsrisiko som nævnt er begrænset til det beløb, som gruppemedlemmet får tilkendt ved dommen, og som modparten faktisk betaler (hvilket maksimalt vil være det enkelte gruppemedlems individuelt uprocesbare krav, jf. ovenfor), er der således for det enkelte gruppemedlem reelt ingen økonomisk risiko forbundet med at deltage i et gruppesøgsmål efter frameldingsmodellen.

 

Hvis gruppesøgsmålet vindes, vil modparten efter de almindelige regler om sagsomkostninger i retsplejelovens kapitel 30, i øvrigt normalt blive pålagt at betale de fulde sagsomkostninger til grupperepræsentanten, og der opstår i så fald normalt ikke spørgsmål om, at gruppemedlemmerne skal betale sagsomkostninger. Hvis et gruppesøgsmål efter frameldingsmodellen tabes, vil det kun være grupperepræsentanten, der kan blive pålagt at betale sagsomkostninger til modparten (gruppesøgsmålet er tabt, og de enkelte gruppemedlemmer får derfor intet udbytte af retssagen og kan dermed heller ikke pålægges at betale sagsomkostninger). Det er som udgangspunkt kun i de tilfælde, hvor modparten ikke pålægges at betale de fulde sagsomkostninger til grupperepræsentanten, f.eks. fordi gruppesøgsmålet delvist tabes, at gruppemedlemmerne kan pålægges sagsomkostninger inden for rammerne af deres kontante udbytte af sagen.

 

Et gruppemedlem, der ikke ønsker at få sit krav behandlet i et gruppesøgsmål efter frameldingsmodellen, kan framelde sig gruppesøgsmålet, jf. forslaget til retsplejelovens § 254 e, stk. 8 (lovforslagets § 1, nr. 10). De personer, hvis krav falder inden for rammerne af gruppesøgsmålet, skal underrettes om sagen, således at de har et forsvarligt grundlag for at træffe en velovervejet beslutning om, hvorvidt de ønsker at framelde sig gruppesøgsmålet, jf. forslaget til retsplejelovens § 254 e, stk. 9 (lovforslagets § 1, nr. 10), og bemærkninger hertil.

 

Et gruppemedlem, der har frameldt sig gruppesøgsmålet, kan naturligvis ikke pålægges at betale sagsomkostninger, mens et gruppemedlem, der ikke har frameldt sig et gruppesøgsmål efter frameldingsmodellen, er omfattet af gruppesøgsmålet og kan pålægges at betale sagsomkostninger inden for de snævre rammer, der er beskrevet ovenfor.