â€Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. november 2006 fra Foreningen af Kliniske Diætister og Kost & Ernæringsforbundet, jf. L 50 - bilag 11.â€
Lovforslagets § 1, nr. 13 (sundhedslovens § 42 a og § 42 b) om adgangen til at indhente helbredsoplysninger m.v. fra elektroniske systemer har givet anledning til, at en række organisationer, foreninger m.fl. har rettet henvendelse til Folketingets Sundhedsudvalg herom.
Det fremgår af henvendelsen fra Foreningen af Kliniske Diætister og Kost & Ernæringsforbundet, at reguleringen af adgangen til at indhente elektroniske helbredsoplysninger m.v. fra elektroniske patientjournaler (EPJ) rejser flere problemstillinger både i forhold til, hvilke sundhedspersoner der skal have adgang til at foretage opslag i EPJ, samt i forhold til, hvilke oplysninger i EPJ de pågældende sundhedspersoner skal have adgang til.
I det fremsatte lovforslag er der lagt op til, at læger, sygeplejersker og jordemødre skal have adgang til de elektroniske patientjournaler. Lovforslaget er udtryk for en afvejning af to hensyn. På den ene side hensynet til, at vi i sundhedsvæsenet udnytter de fordele, som elektroniske journaler indebærer med hensyn til at give hurtig adgang til relevante oplysninger om den enkelte patient. På den anden side er der hensynet til at sikre, at patienterne ikke skal føle sig utrygge ved, om for mange sundhedspersoner har adgang til for mange helbredsoplysninger mv.
Â
Jeg vil derfor fremsætte et ændringsforslag til den del af lovforslaget, der vedrører reguleringen af adgangen til at indhente helbredsoplysninger m.v. fra elektroniske systemer.