"Hvad er begrundelsen for, at lægesekretærer ikke indgår i de faggrupper, der har direkte adgang til oplysningerne i EPJ, når der henses til, at de i dag i stort omfang skriver m.v. i journalerne, og hvilken betydning får det for lægesekretærers fremtidige arbejde, hvis de fremover ikke har direkte adgang til oplysningerne i den elektroniske patientjournal?"
Der er med lovforslaget taget højde for, at lægesekretærerne udfører en række væsentlige funktioner i sundhedsvæsenet, som kræver en adgang til EPJ (elektronisk patientjournal).
Personer, der varetager funktioner som lægesekretærer, kan efter lovforslaget yde teknisk bistand til opslag i EPJ. Det skal ske under ansvar af en læge (og under lægens ansvar en medicinstuderende), en sygeplejerske eller en jordemoder, jf. den foreslåede bestemmelse i lovforslagets § 1, nr. 13 (sundhedslovens § 42 a, stk. 5).
Hvis f.eks. en læge beder en lægesekretær om at yde teknisk bistand til at indhente elektroniske helbredsoplysninger til brug for en anden sundhedsperson, som ikke har selvstændig adgang til EPJ, kan lægesekretæren foretage det ønskede opslag.
Det fremgår af de gældende journalføringsregler, eksempelvis § 18, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 846 af 13. oktober 2003 om lægers pligt til at føre ordnede optegnelser (journalføring), at journalføringen påhviler den for undersøgelsen, behandlingen mv. ansvarlige læge. Endvidere fremgår det af § 18, stk. 2, at den enkelte læge er ansvarlig for sine og en eventuel medhjælps optegnelser i journalen. En autoriseret sundhedsperson kan således benytte for eksempel en lægesekretær til at journalføre for vedkommende. Disse regler ændrer lovforslaget ikke på. Lægesekretærer kan således, som en del af deres tekniske bistand til en læge, sygeplejerske eller jordemoder, også journalføre i EPJ.
Efter lovforslaget er lægesekretærer således sikret den fornødne adgang til EPJ for, at de kan udføre deres opgaver.