Dato:            4. december 2006

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   MER

Fil-navn:       Dokument 6

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 105 (L 50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 23. november 2006

 

Spørgsmål 105:

"Kan ministeren bekræfte, at der foreligger en undersøgelse, der konkluderer, at en model med bevarelse af patientsamtykkereglen ikke vil være en barriere i forhold til de behandlingsmæssige aspekter?"

 

Svar:

 

Mine embedsmænd har af foreningen Dansk Selskab for Patientsikkerhed fået oplyst, at Forretningsudvalget for Dansk Selskab for Patientsikkerhed i august 2004 nedsatte en arbejdsgruppe, som fik til opgave at se på problemstillinger omkring vidensdeling i sundhedsvæsenet.

 

Kommissoriet for arbejdsgruppen var blandt andet at beskrive og vurdere om reglerne i patientretsstillingsloven (lov nr. 482 af 1. juli 1998 om patienters retsstilling) og vilkårene for vidensdeling i sundhedsvæsenet havde indflydelse på patientsikkerheden.

 

Af rapporten, som arbejdsgruppen udgav i november 2004, fremgår det, at der findes tekniske, tidsmæssige og lovgivningsmæssige barrierer for adgangen til journalerne. For så vidt angår de lovgivningsmæssige barrierer fremgår på side 9 i rapporten følgende:

 

”Som lovgivningen om patientrettigheder ser ud i dag, lægges der stor vægt på datasikkerhed, dvs. at journaler behandles fortroligt. Derfor kræves der som hovedregel samtykke fra patienten, inden en journal videregives. Det er dog sjældent, at patienten modsætter sig videregivelse; kravet om patientsamtykke kan derfor mere være en tidsmæssig end en lovgivningsmæssig barriere.”