Ministeren

 

J.nr.

 

 

  

Den 1. december 2006

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 34, ad L 55 - Forslag til lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 34

For bedrifter omfattet af IPPC-reglerne gælder ifølge lovforslaget, at vilkår i 8-årsperioden for en miljøgodkendelse kan ændres, såfremt der fremkommer nye oplysninger om forureningens skadelige virkning, og/eller forureningen medfører miljø- og naturmæssige skader, der ikke kunne forudses, da godkendelsen blev meddelt. Vil krav som følge af indsatsplaner og vandplaner i medfør af miljømålsloven være at regne for sådanne nye oplysninger/ny viden, der giver hjemmel til at ændre vilkårene? I fald svaret er positivt, vil det da være kompensationsudløsende for landmanden, at hans/hendes vilkår ændres?

 

Svar

Umiddelbart vil det, at der vedtages en indsatsplan eller en vandplan i medfør af miljømålsloven ikke anses for nye oplysninger eller ny viden, der giver hjemmel ved hjælp af påbud efter forslagets § 39 at ændre vilkårene i en godkendelse meddelt efter forslagets § 12 til et husdyrbrug over IPPC-grænsen.

 

Hvis der i forbindelse med udarbejdelsen af planen fremkommer sådanne nye oplysninger om forureningens skadelige virkning, og/eller at forureningen medfører miljø- og naturmæssige skader, der ikke kunne forudses, da godkendelsen blev meddelt, så kan kommunalbestyrelsen på baggrund af en konkret vurdering ændre vilkårene i en eksisterende godkendelse i den 8-årige beskyttelsesperiode. Et sådan indgreb vil som udgangspunkt ikke være kompensationsudløsende.