Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg og

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen

Christiansborg

1240 København K

 

16. november 2006

 

 

 

 

 

Vedrørende: Lovforslag L 73, Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge og forskel­lige andre love.

 

 

Beskæftigelsesministeren har den 15. november 2006 fremsat ovenstående lovforslag. Lov­forslaget indeholder bl.a. et forslag, som gør det muligt at forlænge dagpengeudbetalingen i op til 2 gange 52 uger.

 

Vi vil gerne kvittere for, at ministeren og Folketinget har taget problemstillingen op til be­handling, samt tilkendegive, at forslaget imødekommer en del af de alvorlige situationer, der opstår, når en person rammes af langvarig sygdom.

 

Imidlertid henstår der en problemstilling, som vi gerne vil henlede opmærksomheden på. Et problem vi håber der er vilje til at få løst i forbindelse med den forestående lovbehandling.

 

Med det foreliggende lovforslag er det fortsat ikke muligt at forlænge sygedagpengeudbe­talingen til personer, der venter på at blive visiteret til et fleksjob.

 

Forlængelse i 52 uger kan i dag kun foretages, såfremt den sygemeldte vil kunne genoptage ”er­hvervsmæssig beskæftigelse”. Udvidelsen til 2 gange 52 uger ændrer ikke på målgruppen.

 

”Erhvervsmæssig beskæftigelse” betyder her ansættelse i ordinær beskæftigelse.

 

Der er dog en undtagelse for personer, som allerede er i beskæftigelse i et fleksjob. Disse per­soner kan godt få forlænget dagpengeudbetalingen i 2 gange 52 uger.

 

 

Eksempel:

 

En person bliver ramt af sclerose. Sygdommen vil blive forværret, og den pågældende person vil ikke kunne vende tilbage til ordinær beskæftigelse. Det vil på et tidspunkt være nødven­digt at visitere til et fleksjob.

 

Efter 52 ugers sygdom, hvor der pågår behandling, genoptræning mv., er det fortsat ikke muligt at visitere til fleksjob pga. usikkerhed omkring arbejdsevnenedsættelsen. Sygedag­pengebetalingen skal derfor ophøre.

 

Der er ikke forlængelsesmulighed, hverken ved iværksættelse af revalidering med henblik på fleksjob eller pga. forventet genoptagelse af arbejdslivet i et fleksjob.

 

 

Det er ikke vores opfattelse, at antallet af personer, som kommer i klemme i denne situation er særlig stor. Men det vil være af meget stor betydning, at også denne gruppe sikres for­sørgelse, indtil de kan genindtræde på arbejdsmarkedet.

 

Denne gruppe er mere syge og vanskeligere stillet end gruppen af sygemeldte, som forventes at kunne vende tilbage til ordinær beskæftigelse inden for 2 gange 52 uger.

 

Vi vil hermed henlede opmærksomheden på problemstillingen, og håber man vil finde en løsning.

 

 

 

Forslag til ændret formulering af § 27, stk. 1, nr. 3 og 1

 

§ 1, Loven om sygedagpenge § 27 stk. 1 nr. 3.

 

Affattes således:

” Den sygemeldte er under eller venter på lægebehandling, og den pågældende efter lægelig vurdering skønnes at ville kunne genoptage erhvervsmæssig beskæftigelse inden for 2 gange 52 uger regnet fra varighedsbegrænsningens indtræden.”

 

Forslaget udvider muligheden for at forlænge sygedagpengeudbetalingen for sygemeldte, der er under eller venter på lægebehandling, og som forventes indenfor en overskuelig frem­tid at kunne genoptage arbejdet. Sygedagpengene kan herefter forlænges i op til 2 år.

 

Den juridiske formulering betyder, at forlængelsesmuligheden ikke omfatter de personer, der er sygemeldte, hvor det vurderes, at den sygemeldtes arbejdsevne er nedsat i et omfang, som betyder, at der efter lægeligbehandling visiteres til fleksjob.

 

Antallet af sygemeldte, som er i denne gruppe, er begrænset.

 

Denne gruppe af sygemeldte bør have samme forlængelsesmuligheder for at forbedre fast­holdelsesmuligheder på arbejdsmarkedet og rummeligheden på arbejdspladserne.

 

Som forlængelsesmulighederne gælder i dag, kan vi konstatere at de desuden omfatter per­soner, der er beskæftiget i fleksjob. Ansatte i fleksjob er omfattet af sygedagpengeloven og det vil fremover være muligt at forlænge i op til 2 x 52 uger, hvor der er udsigt til at ”genop­tage erhvervsmæssig beskæftigelses”. Også selv om det er et fleksjob.

 

Det er derfor uforståeligt, at forlængelsesreglerne ikke kan benyttes, når man står lige mel­lem ordinær beskæftigelse og er fleksjob.

 

Vi forslår i stedet følgende formulering:

 

”Den sygemeldte er under eller venter på lægebehandling, og den pågældende efter lægelig vurdering skønnes at ville kunne genoptage ordinær eller støttet erhvervsmæs­sig beskæftigelse inden for 2 gange 52 uger regnet fra varighedsbegrænsningens ind­træden.”

 

 

§ 1, Loven om sygedagpenge § 27 stk. 1, når. 1

 

Affattes således:

”Det på det foreliggende grundlag anses for overvejende sandsynligt, at der kan iværksættes en revalidering, herunder virksomhedspraktik, der kan føre til, at den sygemeldte kan vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked”.

 

Vi vil fremføre, at § 27, stk. 1, nr. 1 bør ændres for at sikre fastholdelsesmuligheder for sygemeldte, hvor arbejdsevnen er nedsat i et omfang, som betyder, at der skal iværksættes revalidering for at kunne opnå arbejde f.eks. i fleksjob.

 

Nuværende regler medfører et forsørgelseshul, da der ikke er mulighed for at forlænge sygepengeperioden for de personer, som skal revalideres for at kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet i et støttet arbejde som f.eks. fleksjob.

 

Vi foreslår i stedet følgende formulering:

”Det på det foreliggende grundlag anses for overvejende sandsynligt, at der kan iværk­sættes en revalidering, herunder virksomhedspraktik, der kan føre til, at den syge­meldte kan vende tilbage til det ordinære eller støttet arbejdsmarked. ”

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jane Korczak, Fælles Fagligt Forbund – 3F, næstformand

 

Carsten Riis, HK/Danmark, socialpolitisk konsulent