Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             9. januar 2007

J nr.             700-18

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 14. december 2006 stillet mig følgende spørgsmål 3 vedrørende L 77, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 3:

 

”Det ønskes oplyst, om lovforslaget sikrer, at der også gælder en forpligtelse til løbende at overvåge og gribe ind over for allerede igangværende aktiviteters eventuelle negative påvirkninger.”

 

Svar:

 

Vedrørende eksisterende aktiviteter, f. eks igangværende olie-/gasanlæg eller havvindmølleparker, er der, hvor det har været relevant, stillet en række miljømæssige vilkår i de pågældende tilladelser. Disse vilkår kan have baggrund i VVM-vurderingen eller andre miljømæssige vurderinger af planen eller projektet. Rettighedshaveren har pligt til at overholde vilkår i de givne tilladelser, og de myndigheder, der har stillet vilkårene, har allerede i dag pligt til at føre tilsyn med, at vilkårene overholdes.

 

Overtrædes vilkårene i en tilladelse kan dette indebære udstedelse af påbud eller i sidste ende indebære bortfald af tilladelsen.

 

Da alle disse aktiviteter allerede er miljøvurderet, anses det ikke for særligt sandsynligt, at der i fremtiden vil være behov for at pålægge igangværende aktiviteter nye begrænsninger med henblik på sikring af internationale naturbeskyttelsesområder.

 

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at igangværende aktiviteter i fremtiden kan vurderes at have væsentlige negative påvirkninger, eksempelvis på baggrund af ny viden. Derfor indeholder lovforslaget i § 1, nr. 2, § 2, nr.2, § 3, nr. 3, § 6, nr. 2, § 7, nr. 1 og § 8, nr. 1, en generel bestemmelse, der pålægger ministeren at opfylde relevante EU forpligtelser, herunder habitatdirektivets forpligtelser, ved at træffe beslutninger eller om nødvendigt fastsætte regler, som sikrer overholdelsen af direktivet.

 

Bestemmelsen giver således ministeren pligt til at træffe de fornødne foranstaltninger, hvis der skulle vise sig behov herfor, og jeg er naturligvis indstillet på at opfylde direktivets krav gennem udnyttelse heraf.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen