Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MLA/ J.nr. 2006-245

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

Dato: 4. december 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 30. november følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 43 og 46 til L 80.

 

­

 

Spørgsmål nr. 43:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvilket ansvar der påligger kommunen, herunder hvilket beredskab der forventes etableret, i forhold til beboerne i en situation, hvor en leverandør eksempelvis går konkurs eller mister sin certifikation?”

 

Spørgsmål nr. 46:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvordan udgifter til kommunalt beredskab, så beboerne ikke rammes, såfremt en leverandør indstiller driften, afholdes?”

 

 

Svar:

 

Hvis en friplejeboligleverandør går konkurs eller mister sin certifikation, vil lejerne, qua deres lejekontrakter, bevare deres boliger. En ny udlejer er således forpligtet til at respektere de indgåede lejekontrakter.

 

En ny udlejer skal være certificeret til at yde service og pleje i samme omfang som den tidligere udlejer.

 

Indtil en ny udlejer har haft mulighed for at overtage opgaven med at yde service og pleje, vil det være beliggenhedskommunens ansvar at sikre de borgere, der bor i friplejeboligerne, den nødvendige service og pleje.

 

Denne pligt for kommunalbestyrelsen til at træde til med hjælp følger af de almindelige regler om opholdskommune og handlepligt. Det følger ligeledes, at der er mellemkommunal refusion for udgifterne, når en borger fra en anden kommune tilflytter kommunen for at tage ophold i en friplejebolig.

 

Der er ikke hjemmel til at pålægge beboerne i friplejeboligerne betaling for de ydelser, som de er visiteret til. Beboerne har således samme rettigheder og pligter i forhold til leveringen af service og pleje, som beboerne i kommunen i øvrigt.

 

Beliggenhedskommunen skal føre tilsyn med friplejeboligernes etablering, drift og økonomi. Friplejeboligleverandøren skal hvert år udarbejde årsregnskab, der bl.a. skal sendes til kommunalbestyrelsen.

 

Kommunalbestyrelsen er således givet gode muligheder for at sikre sig, at friplejeboligerne drives økonomisk og lovgivningsmæssigt forsvarligt.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Charlotte Markussen