Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K
Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected]
|
Dato:
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 6. december 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – socialministerens svar på spørgsmål nr. 82 (L 80 - Forslag til lov om friplejeboliger).
Â
â€Ministeren bedes oplyse, under hvilke omstændigheder lejere, hvis ejendom omdannes til friplejeboliger, kan opsiges, med hvilket varsel lejerne kan opsiges, og om der ved opsigelse er pligt til at tilbyde lejerne en erstatningsbolig.â€
Svar:
Som anført i bemærkningerne til forslagets § 60, lægges det til grund, at en lejer kan opsiges efter lejelovens § 83, stk. 1, litra g), eller almenlejelovens § 85, stk. 1, nr. 5, når opsigelsen skyldes, at boligen skal omdannes til friplejebolig. Af forslagets § 60, stk. 1, 2. pkt følger endvidere, at friplejeboligleverandøren skal genudleje den opsagte bolig til de opsagte lejere på vilkår, der er forenelige med friplejeboligloven. Ingen lejer mister altså sin bolig ved omdannelse, men der kan ske en ændring af lejevilkårene.
Opsigelsesvarslet er 3 måneder efter lejelovens § 86 og almenlejelovens § 88.
Det er i forslagets § 11 angivet, hvilke boliger der kan omdannes til friplejeboliger. Af disse boliger vil almene plejeboliger ejet af selvejende institutioner opført efter lov om almene boliger m.v. være omfattet af almenlejelovens § 86, stk. 6, således at lejerne skal anvises en anden og passende bolig i forbindelse med opsigelsen.
Der gælder tilsvarende regler for ældreboliger ejet af selvejende institutioner opført efter lov om boliger for ældre og personer med handicap, således at lejerne her ligeledes skal anvises en anden og passende bolig efter lejelovens § 83, stk. 2. Samme ret har lejere i ustøttede private plejeboliger, hvis boligen er anvist af en kommune, en amtskommune eller en region.
Lejere i andre boliger, der omdannes, har ikke ret til at få anvist en anden og passende bolig i forbindelse med opsigelsen.
Eva Kjer Hansen