Sekretariatet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

J.nr. 642-377

Socialministeriet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

 

16. november 2006

 

Høring over forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.  – den almene sektors midler m.v.

 

Ældreboligrådet har på baggrund af den korte høringsfrist alene mulighed for at afgive mere overordnede bemærkninger til lovforslaget.

 

Ældreboligrådet finder det positivt, at der nu bliver afsat flere midler til en tiltrængt renovering af den almene sektor. Ældreboligrådet lægger i den forbindelse stor vægt på, at den hidtidige årlige investeringsramme på mindst 50 mio. kr. til tilgængelighedsforanstaltninger for perioden 2003-2008 (mindst 100 mio. kr. i 2006) nu foreslås forhøjet til mindst 150 mio. kr. årligt i perioden 2009-2012. Det er Ældreboligrådets håb, at en væsentlig del af de kommende års investeringsramme på 2.400 mio. kr. årligt vil blive anvendt på tilgængelighedsforanstaltninger.

 

Landsbyggefondens rapport ’Almene boliger med fremtid – fremtidssikring af almene boliger’, august 2006, påpeger således et betydeligt behov for installation af elevatorer og renoveringer og sammenlægninger af boliger, så det bliver muligt at bevæge sig rundt i boligerne med fx rollator eller kørestol. Det er kun godt 10 pct. af etagebyggeriet i den almene sektor, som pt. er forsynet med elevator.

 

Hvis tilgængeligheden i det eksisterende byggeri bliver forbedret, vil behovet for nye almene ældre- og plejeboliger samtidig kunne reduceres. Hertil kommer, at det er vigtigt for det frie boligvalg, at man kan blive boende i sin eksisterende bolig, så længe man ønsker det.

 

Ældreboligrådet finder det ikke hensigtsmæssigt, at det er de almene lejere, der skal bidrage til finansieringen af nye ældre- og plejeboliger gennem Landsbyggefondens betaling af 25 pct. af udgifterne til statens ydelsesstøtte. Ældre- og plejeboliger kommer alle, der har behov for sådanne boliger, til gode – også dem, der ikke tidligere har boet i en almen bolig. Gode ældre- og plejeboliger er en af velfærdssamfundets kerneydelser, som skal finansieres af statskassen og ikke af lejerne i den almene sektor.

 

Med venlig hilsen

 

Palle Simonsen

Formand