Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 5 af 15. januar 2007 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L 90).

Text Box: Januar 2007

Vores sag
20060049510/0738-0018


Spørgsmål nr. 5:

Ad § 1, nr. 10

Ministeren bedes oplyse, om udmøntningen af bestemmelsen vil betyde, at et strakspåbud ikke udløser en rød Smiley uanset overtrædelsens karakter, og om man kan gå direkte fra en rød til en grøn smiley uanset at arbejdsmiljøproblemet ikke er løst?

 

 

Svar:

Ifølge lovforslagets bemærkninger vil et strakspåbud udløse en gul smiley uanset overtrædelsens karakter.

 

Et påbud i form af forbud eller et rådgivningspåbud udløser en rød smiley. Den røde smiley udløses, uanset om der herudover også ville være grundlag for afgivelse af strakspåbud eller påbud med frist, der alene ville kunne udløse en gul smiley.

 

En virksomhed kan nemlig kun få tildelt og offentliggjort én smiley, som i denne sammenhæng vil være en rød smiley.

 

Den røde smiley vil blive ændret til en grøn smiley, når Arbejdstilsynet har fået en tilbagemelding fra virksomheden om, at forbuddet eller rådgivningspåbuddet er efterkommet, dog først efter en minimumsperiode på 6 måneder.

 

En virksomhed, der har gennemført påbudte midlertidige foranstaltninger, og som er påbegyndt en varig løsning af arbejdsmiljøproblemet, tildeles også en grøn smiley, hvis virksomheden ikke har andre udeståender med Arbejdstilsynet (dog først efter en minimumsperiode på 6 måneder).

 

Baggrunden herfor er, at nogle afgørelser ikke umiddelbart kan efterkommes, f. eks. fordi der først skal udvikles tekniske eller organisatoriske løsninger, før arbejdsmiljøproblemet kan anses for endeligt løst.

 

Virksomheden vil i sådanne tilfælde have gjort, hvad der er muligt her og nu for at løse arbejdsmiljøproblemet.