Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 19. januar 2007

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

(Kontanthjælpssatsen til unge under 25 år med visse alvorlige psykiske lidelser)

[af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen)]

 

1. Ændringsforslag

Beskæftigelsesministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 29. november 2006 og var til 1. behandling den 14. december 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Arbejdsmarkedsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og beskæftigelsesministeren sendte den 31. oktober 2006 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 43. Den 29. november 2006 sendte beskæftigelsesministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 2 skriftlige henvendelser fra Borderlineforeningen.

Beskæftigelsesministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser.

Deputationer

Endvidere har Borderlineforeningen mundtligt over for udvalget redegjort for dens holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 4 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Udvalget med undtagelse af Enhedslistens medlem er enigt om, at udvidelsen af målgruppen for lovforslaget til også at omfatte unge under 25 år, der er diagnosticeret som havende en emotionelt ustabil personlighedsstruktur af borderlinetype, vil blive finansieret af satspuljen fra 2008 og frem. Finansieringen for 2007 vil blive fundet ved omprioritering af allerede eksisterende satspuljemidler.

Enhedslistens medlem af udvalget stemmer for lovforslaget, der er et lille løft til nogle af de mennesker i dette land, der har det allersværest, nemlig visse former for psykisk syge unge under 25 år, der er på nedsat kontanthjælp på grund af deres alder, men som ikke er i stand til at arbejde eller tage en uddannelse.

Enhedslisten stemmer også for det stillede ændringsforslag, som inddrager en anden mindre gruppe af psykisk syge unge, nemlig unge med emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse af borderlinekarakter.

Baggrunden for lovforslaget er folketingsbeslutning nr. B 116 fra Folketingsåret 2005-06, som blev vedtaget mod regeringens stemmer. For at sikre dette flertal krævede Dansk Folkeparti en meget snæver definition, således at forslaget kun skulle omfatte unge med psykiske lidelser inden for det skizofrene spektrum. Hermed påregnes det, at lovforslaget kun kommer til at omfatte ca. 375 personer. Med ændringsforslaget kommer lovforslaget til at omfatte ca. 230 flere, og det er da et fremskridt.

Samtidig sættes der en tyk streg under det absurde i et forslag, hvor der sker en tydelig forskelsbehandling inden for gruppen af psykisk syge unge, der alle har brug for ro og økonomisk sikkerhed i en længere periode, hvis de skal have en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Det er grænsende til hykleri, når Dansk Folkeparti nu støtter, at lige præcis gruppen af psykisk syge med borderline tages med i lovforslaget. Den direkte årsag er, at disse unge har været så heldige, at bestyrelsen for deres forening var i deputation i udvalget den 17. januar. Det skal Borderlineforeningen have ros for. Men det afspejler hykleriet hos Dansk Folkeparti og regeringspartierne, når man nu tager endnu en særskilt gruppe af psykisk syge med, udelukkende fordi de var i deputation i udvalget. Andre grupper, som måske ikke engang er bekendt med muligheden for at komme i deputation, er stadig holdt udenfor.

Regeringen og Dansk Folkeparti må ligeledes påtage sig ansvaret for den uanstændige diskrimination, der ligger i, at lovforslaget ikke omfatter psykisk syge unge på starthjælp – en gruppe, der stort set kun omfatter unge med udenlandsk baggrund. Det er en umenneskelig holdning, men en klar forlængelse af folketingsflertallets udlændingepolitik, kun at ville hjælpe psykisk syge unge med dansk baggrund.

Enhedslisten konstaterer med stor beklagelse, at der ikke er politisk vilje til at hjælpe alle psykisk syge unge på overførselsindkomst, således at de ikke ud over deres lidelse påføres en økonomisk udstødelse, der gør det vanskeligt at sikre dem den tid og den ro, der er nødvendig for, at de kan hjælpes tilbage til en normal tilværelse.

Endelig vil Enhedslisten pege på den asociale finansiering via satspuljemidlerne.

Partierne bag satspuljen, alle partier bortset fra Enhedslisten, har ansvaret for, at det er arbejdsløse, pensionister og andre på overførselsindkomster, som er tvangsindlagt til at stå for finansieringen. Det er altså nogle af de absolut økonomisk dårligst stillede, der skal betale gildet.

Det har Enhedslisten hverken lod eller del i. Det ville være langt mere socialt at finansiere lovforslaget solidarisk over skatterne eller målrettet ved at tage fra de rige.

Enhedslisten støtter selvfølgeligt lovforslaget på grund af de omtalte forbedringer, men befolkningen skal vide, at satspuljepartierne pynter sig med lånte fjer, når de tager med den ene hånd for at give med den anden.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   beskæftigelsesministeren, tiltrådt af udvalget:

Til § 1

   1) I den under nr. 1 foreslåede affattelse af § 25, stk. 2, nr. 2, ændres »og uspecificeret ikke organisk betinget psykose« til: », uspecificeret ikke organisk betinget psykose og emotionelt ustabil personlighedsstruktur af borderlinetype«.

[Udvidelse af diagnoser]

Bemærkninger

Til nr. 1

Det foreslås, at det fremsatte lovforslag udvides med personer under 25 år, der har en psykisk lidelse, der er diagnosticeret som emotionelt ustabil personlighedsstruktur af borderlinetype. Der er tale om sygdomme, der er klassificeret som F 60.31 i diagnosesystemet ICD-10.

  Charlotte Antonsen (V) Â  Ulrik Kragh (V) fmd.  Tina Nedergaard (V) Â  Marion Pedersen (V) Â  Jens Vibjerg (V) Â  Bent Bøgsted (DF) Â  Colette L. Brix (DF) Â  Lars Barfoed (KF) Â  Tom Behnke (KF) Â  Thomas Adelskov (S) Â  Kirsten Brosbøl (S) Â  Jytte Andersen (S) nfmd.  Anne‑Marie Meldgaard (S) Â  Lone Møller (S) Â  Elisabeth Geday (RV) Â  Ole Sohn (SF) Â  Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 91

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat, fra beskæftigelsesministeren

2

Henvendelse af 30/12-06 fra Borderlineforeningen

3

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

4

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

5

Henvendelse af 07/1-07 fra Borderlineforeningen

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 91

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelsen af 30/12-06 fra Borderlineforeningen, og ministerens svar herpå

2

Spm. om kommentar til henvendelsen af 7/1-07 fra Borderlineforeningen, og ministerens svar herpå

3

Spm. om, hvor mange der skønnes at falde ind under begrebet borderlinere, hvor mange der er under 25 år, og hvor mange af disse der er på kontanthjælp, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om, hvad omkostningerne vil være ved at udvide målgruppen for lovforslaget med unge borderlinere, under den forudsætning, at det vil dreje sig om ca. 200 personer på årsbasis, som var det antal, der blev nævnt af Borderlineforeningen som dens umiddelbare skøn, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå