Dato:

16. marts 2007

Kontor:

Udlændingelovs-kontoret

J.nr.:

2006/4000-78

Sagsbeh.:

ATO

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 29 ad L 93 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 8. februar 2007.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt religiøse forkyndere fra alle medlemslande i EU, jf. ministeriets høringsnotat, er undtaget fra indvandringsprøven eller om der gælder særlige vilkår for forkyndere fra nye EU-lande, f.eks. i forhold til Østaftalen.”

Svar:

Statsborgere fra EU-landene har ret til at tage ophold i Danmark, hvis de er arbejdstagere, selvstændige erhvervsdrivende, studerende, personer med tilstrækkelige midler og i visse tilfælde, hvis de er pensionister m.v., der har opholdt sig og har haft lønnet beskæftigelse eller har udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed her i landet inden for en nærmere angiven periode, jf. bekendtgørelse nr. 358 af 21. april 2006 om ophold i Danmark for udlændinge, der er omfattet af Den Europæiske Unions regler.

 

Arbejdstagere, som er statsborgere i Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn og også de nye EU-lande Bulgarien og Rumænien, erhverver dog først på samme måde rettigheder ud over de i udlændingelovens § 2, stk. 1, nævnte, når de har haft uafbrudt tilknytning til det danske arbejdsmarked i de seneste 12 måneder og er indtil da omfattet af den nationale overgangsordning (Østaftalen), jf. udlændingelovens § 9 a, stk. 5.

 

Nationale foranstaltninger som overgangsordningen må ikke føre til, at statsborgere i de nævnte lande får mere restriktive vilkår for adgangen til arbejdsmarkedet i de nuværende medlemslande end dem, der var gældende på datoen for undertegnelsen af tiltrædelsestraktaten. For Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn vil det sige den 16. april 2003 og for Bulgarien og Rumænien den 25. april 2005.

 

Statsborgere i de nævnte lande, som her i landet skal fungere som religiøse forkyndere, missionærer eller lignende, og som må betragtes som arbejdstagere efter EU-retten, men ikke opfylder betingelserne for at kunne få opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 a, stk. 5, vil således ikke skulle aflægge indvandringsprøven, da det vil være et mere restriktivt vilkår for opholdstilladelse som religiøs forkynder m.v. i Danmark, end der var gældende henholdsvis den 16. april 2003 og 25. april 2005.