Dato:

26. marts 2007

Kontor:

Udlændingelovs-kontoret

J.nr.:

2006/4000-78

Sagsbeh.:

HBS

Fil-navn:

L93-IU 72-besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 72 ad L 93 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 20. marts 2007.

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes uddybe besvarelsen af spm. nr. 39 med henblik på at forholde sig til rimeligheden i, at beskæftigelseskravet på 2 år og 6 måneder ikke er gjort afhængig af konjunkturudviklingen i Danmark set i lyset af, at der ikke udelukkende er tale om udenlandsk arbejdskraft, men også om flygtninge.”

 

Svar:

 

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet beskæftigelsesministeren om en udtalelse. Beskæftigelsesministeren er fremkommet med følgende udtalelse:

 

”Som det fremgik af besvarelsen af spørgsmål nr. 39 påvirker mange forhold mulighederne for, at de pågældende finder beskæftigelse her i landet. Hertil hører beskæftigelseskravet, niveauet for starthjælpen og tilhørende integrations- og beskæftigelsespolitiske tiltag, men eksempelvis også de pågældendes arbejdserfaring, uddannelsesniveau og tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft. Dertil kommer en vis påvirkning fra den generelle konjunkturudvikling.

 

Det er regeringens opfattelse, at kravet om 2 år og 6 måneders beskæftigelse inden for otte år for at få ret til kontanthjælp forekommer overkommeligt uanset konjunktursvingninger.

 

Spørgerens sondring mellem udenlandsk arbejdskraft og flygtninge er jeg ikke enig i, idet mange flygtninge igennem tiden har bidraget positivt til velfærdsudviklingen her i landet gennem deres arbejde. Flygtninge uden arbejdsevne hører ikke hjemme i kontanthjælpssystemet, men i førtidspensionssystemet.”

 

Jeg skal henholde mig til beskæftigelsesministerens udtalelse.