Formand Morten Kaspersen

AK-Samvirke

Nørre Farimagsgade 43

1364 København K

Kære Morten Kaspersen Text Box: 9. marts 2007

Vores sag
101-0033/06-21-0018

 

Tak for jeres brev om a-kassernes implementering af velfærdsaftalens anden del (velfærd II).

 

Lovforslaget, som udmønter velfærdsaftalens anden del (L 105), blev vedtaget den 22. februar 2007 med ikrafttræden den 1. marts 2007. Det står ikke til at ændre nu.

 

Jeg er enig i, at der til tider ikke er lang tid imellem en lovs vedtagelse og dens ikrafttræden, herunder at der i forhold L 105’s vedtagelse og ikrafttræden ikke er lang tid. Vi kunne nok alle ønske os lidt mere tid i sådanne processer.

 

I forhold til L 105 vil jeg dog pege på, at det er min opfattelse, at a-kasserne har haft gode forudsætninger for at gå i gang med implementeringsarbejdet i forholdsvis god tid forud for lovens vedtagelse.

 

Den 20. juni 2006 blev der indgået en aftale om fremtidens velstand og velfærd (velfærdsaftalen) – en aftale som var forholdsvis detaljeret bl.a. i forhold til beskrivelsen af a-kassernes rolle og varetagelse af nye opgaver og i forhold til beskrivelsen af nye regler, som ville skulle implementeres i a-kasserne. Aftalen blev indgået af et bredt flertal af folketingets partier.

 

Den del af aftalen, der blev udmøntet i lovforslag L 105, blev sendt i høring og lagt på høringsportalen den 13. november 2006.

 

I lovforslaget blev de nye regler om a-kassernes afholdelse af bl.a. CV- og rådighedssamtaler og nye skærpede sanktioner ved gentagne udeblivelser fra forskellige samtaler udførligt beskrevet.  

 

Ifølge forslaget skulle ændringerne i det store og hele træde i kraft den 1. marts 2007. Dog skulle forslaget om a-kassernes afholdelse af CV-samtalerne træde i kraft ved en bekendtgørelsesændring allerede den 1. januar 2007.

 

I de høringssvar, der blev afgivet til lovforslaget, pegede Ledernes Hoved-organisation (som de eneste) på, at a-kasserne ikke ville kunne levere en service og opgaveløsning på et rimeligt niveau, hvis de skulle afholde CV-samtalerne allerede fra 1. januar 2007. Ingen pegede dog på problemer med at varetage nye opgaver eller implementere nye regler mv. i øvrigt i a-kasserne til den 1. marts 2007.

 

Lovforslaget blev herefter fremsat den 13. december 2006 med uændrede ikrafttrædelsesdatoer.

 

Jeg har fået oplyst, at ændringerne i de bekendtgørelser, der blev udarbejdet i forbindelse med lovændringerne, i meget vidt omfang byggede på bemærkningerne til lovforslaget. Bekendtgørelserne blev behandlet i en teknisk arbejdsgruppe ultimo januar og i Ydelsesudvalget den 7. februar 2007. Der blev heller ikke her specifikt peget på, at a-kasserne ikke ville kunne nå at implementere de nævnte lovændringer til den 1. marts 2007, men alene på, at der ikke er lang tid mellem lovens vedtagelse og dens ikrafttræden.

 

Derfor står jeg lidt uforstående over for, at I nu – på dette sene tidspunkt – rejser denne problemstilling.

 

Jeg er klar over, at forskellige forhold – bl.a. omkring tilgangen af data til a-kasserne om, hvem de skal afholde CV-samtaler med – har gjort det vanskeligt for a-kasserne at afholde alle CV-samtaler for deres ledige medlemmer fra den 1. januar 2007. Jeg har derfor også forståelse for, at a-kasserne i forhold til varetagelsen af denne opgave ikke er oppe på fuld produktion fra første dag.

 

I forhold til de andre opgaver og regelændringer, der følger af velfærdsaftalen, er det imidlertid sådan, at a-kasserne har kendt til dem i længere tid. Derfor er jeg også sikker på, at a-kasserne med en ekstra indsats nok har klaret at få implementeret disse ændringer til den 1. marts 2007. 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen