ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

16. april 2007

 

 

Besvarelse af spørgsmål 6 ad L 152 stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 12. april 2007 

 

Spørgsmål 6:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. april 2007 fra Udbudsvagten - Dansk Specialinformation ApS, jf. L 152 - bilag 12.

 

Svar:

Indledningsvis skal jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 1 ad L 152 af 14. marts 2007.

 

Som det fremgår af besvarelsen, er Udbudsavisen en fælles offentlig platform for annoncering af udbud af især mindre offentlige kontrakter. Udbudsavisen indeholder også oplysninger om EU-udbud.

 

Det er gratis for offentlige udbydere at annoncere i Udbudsavisen, ligesom det er gratis for offentlige udbydere at annoncere i Tenders Electronic Daily (TED-databasen), der er den officielle EU-annonceringsplatform.

 

Lovforslaget om annonceringspligt af offentlige kontrakter om varer og tjenester, der ikke er omfattet af krav om EU-udbud, indebærer, at udbydere som udgangspunkt selv kan vælge annonceringsplatform. Det valgte medie skal blot være alment tilgængeligt og ikke betinget af en urimelig betaling. Det er således helt frivilligt for udbydere, om de ønsker at annoncere opgaven på fx egen hjemmeside, i pressen eller i elektroniske medier, som fx Udbudsavisen.

 

Leverandører, der ønsker at få adgang til annoncer på Udbudsavisen, skal tilmelde sig og betale et årligt abonnement. Eftersom der ikke er nogen pligt for udbyderne til at annoncere på Udbudsavisen, og der ikke indsamles oplysninger om kontrakter, der annonceres andetsteds, vil leverandører imidlertid ikke her kunne finde oplysninger om samtlige danske indkøb. Det er således netop tanken, at Udbudsavisen ikke skal overvåge markedet for at videregive annoncer, der er optrykt andetsteds – som Udbudsvagten tilbyder – men alene gengive egne annoncer.

 

Udbudsavisens funktionaliteter – bearbejdning og strukturering af data

Udbudsvagten anfører i sin henvendelse til Erhvervsudvalget af 16. februar 2007, at Udbudsvagtens forretningsgrundlag består i at indsamle og videreformidle oplysninger om offentlige udbud, og at der ikke blot leveres en passiv katalogisering af udbudsinformationer, men at der også ydes et aktivt bidrag til at udbrede kendskabet til udbuddene. Dette sker fx ved at finde potentielle leverandører til specifikke projekter.

 

Udbudsavisen derimod indsamler som nævnt ovenfor ikke oplysninger om kontrakter, der annonceres andetsteds. Det vil sige, at der ikke sker en tilsvarende bearbejdning og strukturering af alle relevante oplysninger eller målrettet markedsføring overfor leverandører, som det sker hos Udbudsvagten. Det betyder dog ikke, at det ikke er muligt at foretage søgninger i de udbud, der annonceres på Udbudsavisen.

 

Når en leverandør skal finde en udbudsannonce i Udbudsavisen, er det således muligt både at se en liste over de seneste danske nationale og EU-udbud på Udbudsavisens forside og at foretage en specifik søgning på baggrund af fx følgende søgekriterier: Udbudstype, opgavetype, lande- og områdesøgning og CPV-koder. Det er også muligt at oprette faste søgninger, der matcher leverandørens forretningsområder og direkte at få tilsendt mail om relevante udbud (en såkaldt alertservice). Det er vigtigt at holde sig for øje, at denne service naturligvis udelukkende omhandler de udbud, der annonceres på Udbudsavisen.

 

Disse funktionaliteter svarer til de, der findes i TED-databasen. Her er det ligeledes muligt at foretage detaljerede søgninger på baggrund af søgekriterier og at oprette søgeprofiler. Det er også muligt for leverandøren at benytte en såkaldt nyhedsagenttjeneste, hvor det er muligt at abonnere på og dagligt modtage e-post for udbudsbekendtgørelser, der er relevante i forhold til de oprettede søgeprofiler. Endelig er det også muligt, at anvende et såkaldt ”RSS feed”, der gør det muligt for internetbrugere at abonnere på TED-databasen og modtage opdaterede oplysninger om nye dokumenter og nyt indhold via deres foretrukne newsprogram eller webbrowser.

 

Det må derfor bero på en misforståelse, når Udbudsvagten anfører, at der ikke findes alertservices i TED-databasen og dermed, at Udbudsavisen ”anvender en anden metode en den af EU valgte”.

 

Endelig skal jeg gentage, hvad jeg fremførte i min besvarelse af spørgsmål 1, nemlig at jeg ikke er af den opfattelse, at private aktørers mulighed for at sælge informationsformidlingstjenester forringes med etableringen af Udbudsavisen. Dette mener jeg heller ikke er tilfældet, blot fordi Udbudsavisen indeholder en alertservice – ligesom en sådan service i TED-databasen ikke afskærer private aktører på markedet.

 

Ophavsret til informationer om offentlige indkøb på Udbudsavisen

Det fremgår af Udbudsavisens hjemmeside, at det ikke er tilladt uden forudgående skriftlig aftale at kopiere eller videreformidle (digitalt eller analogt) udbudsavisens oplysninger om udbud i kommercielt øjemed, herunder formidling på andre informationsplatforme.

 

Bestemmelsen skal ses i lyset af, at leverandører skal betale et abonnement for at få adgang til udbudsannoncerne. Såfremt en virksomhed, der videreformidler oplysninger om udbud, med ét enkelt abonnement kunne hente samtlige annoncer, ville Udbudsavisens virksomhed risikere at blive undermineret. Bestemmelsen skal sammenholdes med, at det i driftskontrakten for Udbudsavisen er forudsat, at der kan ske videresalg af data fra Udbudsavisen til fx kommercielle tjenester såsom Udbudsvagten m.fl. 

 

Ifølge driftsaftalen mellem KL og Erhvervs- og Byggestyrelsen kan et sådant videresalg kun ske efter inddragelse af Konkurrencestyrelsen, hvilket blandt andet er med til at sikre, at driften af Udbudsavisen økonomisk hviler i sig selv. Udbudsavisen må således ikke i driftsperioden oparbejde et over- eller et underskud.

 

Afslutningsvis skal jeg understrege, at det ikke er min opfattelse, at Udbudsavisen, som den nu er etableret, er i strid med regeringens aftale med Kommunernes Landsforening om kommunernes økonomi for 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk