Dato:

4. december 2006

Kontor:

Udlændingelovskontoret

J.nr.:

2006/4099-68

Sagsbeh.:

LEJ

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 10 ad L 17 stillet af Folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 15. november 2006.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke overvejelser der ligger bag forslaget om at indføre en selvbetjeningsmodel netop i relation til familiesammenføring og tidsubegrænset opholdstilladelse i stedet for f.eks. studieområdet, jf. også høringssvar fra Retssikkerhedsfonden og Advokatsamfundet?”

Svar:

I april 2005 blev der udarbejdet en handlingsplan for et delområde af Udlændingeservice – erhvervs- og studieområdet. For dette område blev der som servicedeklaration fastsat maksimale sagsbehandlingstider for ikke-komplicerede sager.

 

En efterfølgende undersøgelse af Udlændingeservice foretaget af bl.a. konsulentfirmaet Deloitte Business Consulting viste imidlertid, at der fortsat var behov for markante tiltag i forhold til at få Udlændingeservice organiseret til at imødekomme de krav, der i dag stilles til Udlændingeservices sagsbehandling. Rapporten peger navnlig på familiesammenføringsområdet og området for ansøgninger om tidsubegrænset opholdstilladelse med hensyn til det forslag om en selvbetjeningsmodel, der er indeholdt i lovforslaget.

 

Som det fremgår af lovforslaget vil Integrationsministeriet på baggrund af erfaringerne med selvbetjeningsmodellen på familiesammenføringsområdet og området for tidsubegrænsede opholdstilladelser overveje at udvide selvbetjeningsmodellen til også at dække andre dele af opholdsområdet, f.eks. opholdstilladelse til studerende, au pair-personer, arbejdstagere og praktikanter.