Dato:

27. november 2006

Kontor:

Udlændingelovskontoret

J.nr.:

2006/4099-68

Sagsbeh.:

LEJ

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 22 ad L 17 stillet af Folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 15. november 2006.

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes uddybe, hvad der skal forstås ved kriteriet, ”hvis det er nærliggende”, at forholdene i en gruppe asylansøgeres hjemland vil ændre sig i løbet af kortere tid, herunder give eksempler på, hvornår det f.eks. kunne være tilfældet.”

Svar:

I bemærkningerne til L 17 er det anført, at opholdstilladelser til flygtninge fremover som udgangspunkt vil blive givet for perioden frem til mulig meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse, dvs. 7 år.

 

Hvis Udlændingeservice efter en generel vurdering finder, at det må forventes, at betingelserne for asyl ikke vil være til stede i hele perioden, vil tilladelsen skulle gives for en kortere periode.

 

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at det vil kunne blive relevant at meddele opholdstilladelse for en kortere periode i tilfælde, hvor det er nærliggende, at forholdene i en gruppe asylansøgeres hjemland vil ændre sig i løbet af kortere tid, og asyltilladelsen er givet på baggrund af de aktuelle forhold i hjemlandet.

 

Et eksempel herpå kunne være, at en ansøger får meddelt asyl på et tidspunkt, hvor der i den pågældendes hjemland er et systemskifte undervejs.

 

Det skal understreges, at der ikke ændres på de gældende regler for, hvornår en asyltilladelse kan inddrages. En asylansøger, der får meddelt opholdstilladelse i en periode på 2 år, vil således på sædvanlig vis få forlænget sin opholdstilladelse efter de 2 år, medmindre der er grundlag for at inddrage opholdstilladelsen. Afgørelser om inddragelse og nægtelse af forlængelse af opholdstilladelser som flygtning skal administreres i overensstemmelse med Flygtningekonventionen.