Dato:            10. maj 2007

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-2433-269

Sagsbeh.:   HNM

Fil-navn:       Røgfri miljøer: L 191-Spm-42-enkeltmandskontor


Besvarelse af spørgsmål nr. 42 (L 191), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 25. april 2007

 

Spørgsmål 42:

"Vil en medarbejder være i sin gode ret til at nægte at udføre sit arbejde, hvis det indebærer ophold i et lokale, hvor der i overensstemmelse med loven er røget bare én cigaret?"

 

Svar:

De eneste steder, hvor det ifølge loven vil være tilladt at ryge på almindelige arbejdspladser, er i rygerum og i lokaliteter, der alene tjener som arbejdsplads for én person ad gangen.

 

Det følger bl.a. af lovforslagets § 3, stk. 1, at et rygerum er et særligt lokale indrettet med henblik på rygning, der ikke må tjene som gennemgangsrum, og ikke må indeholde funktioner, som anvendes af andre. Heraf følger, at en ansat vil kunne nægte at udføre sit arbejde i et rygerum.

 

Med hensyn til lokaliteter, der alene tjener som arbejdsplads for én person ad gangen, fremgår det af bemærkningerne til lovforslagets § 6, stk. 2, at et arbejdslokale for én person godt kan benyttes af flere personer på skift, men at det vil være en forudsætning, at der er effektiv udluftning. En ansat vil derfor ikke i disse situationer kunne nægte at udføre sit arbejde, selv om der  på andre tidspunkter har været røget i lokalet.