ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

2. maj 2007

 

 

Besvarelse af spørgsmål 38 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 26. april 2007.   

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 38:

Hvad mener ministeren om, at uafhængige eksperter (eks. Bjarne Jensen fra Bjarne Jensen Consult i Børsen 22. marts 2007) dybt beklager, at prissætningen på obligationer og boliglån for forbrugeren fremover går fra det åbne til det lukkede rum?

 

Svar:

Jeg mener, at vi med lovforslaget har skabt nogle gode rammer og vilkår for alle de institutter, som kan udstede særligt dækkede obligationer.

 

Lovforslaget stiller ikke krav om, at særligt dækkede obligationer og realkreditobligationer skal være børsnoterede. Kravet om børsnotering er fjernet for ikke at stille hindringer i vejen for de tilfælde, hvor en udsteder får mulighed for at afsætte en stor mængde obligationer til en professionel investor til en pris som de begge finder rimelig. Det er dog forventningen, at det i de fleste tilfælde fortsat vil være mest attraktivt at sælge obligationerne via et reguleret marked som f.eks. en fondsbørs. Notering på en børs vil nemlig medføre, at instituttet kan henvende sig til mange forskellige typer af investorer - små som store, nationale som internationale, da de har adgang til det samme marked.

 

I stedet er det en del af aftalen om særligt dækkede obligationer, der er indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre, at god skik reglerne skal ændres. Det sker for yderligere at sikre rådgivning af forbrugerne. Hvis der eksempelvis udbydes et produkt, hvor der ikke er den samme tætte sammenhæng mellem lån og obligationer som i dag, skal forbrugeren rådgives herom.

 

På den måde er det forbrugerne – og ikke lovgiverne - der bestemmer, hvilke produkter, der er på markedet. Dermed har forbrugerne også indflydelse på, hvorvidt der fremover vil være den samme tætte sammenhæng mellem lån og obligationer.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk