ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

2. maj 2007

 

Besvarelse af spørgsmål 44 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 30. april 2007.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 44:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. april 2007 fra KL, jf. L 199 – bilag 12.

 

Svar:

Kommunernes Landsforening har med henvendelse til Erhvervsudvalget af 27. april 2007 oplyst, at foreningen er uforstående over for, at det efter lovforslaget om særligt dækkede obligationer vil være muligt at udstede særligt dækkede obligationer med sikkerhed i en aktivmasse, der på samme tid kan bestå af lån med pant i fast ejendom og lån til en offentlig enhed eller et offentligt garanteret lån.

 

Kommunernes Landsforening finder, at denne sikkerhedsmæssige ligestilling vil miskreditere lån til kommunerne hos udenlandske investorer, der finansierer en stor del af kommunernes låneoptagelse.

 

Både lån sikret med pant i fast ejendom og lån til en offentlig myndighed eller et offentligt garanteret lån er karakteriseret ved at have en meget høj sikkerhed. For lån med sikkerhed i fast ejendom ses dette blandt andet ved, at investorerne ikke har haft tab på danske realkreditobligationer i over 200 år. Derfor tillades det efter lovforslaget at udstede særligt dækkede obligationer mod sikkerhed i en aktivmasse, der indeholder begge aktivtyper.

 

Når det vil være muligt at udstede særligt dækkede obligationer med sikkerhed i en aktivmasse, der på samme tid kan bestå af lån med pant i fast ejendom og lån til en offentlig enhed eller et offentligt garanteret lån, skyldes det, at begge aktivtyper indgår i EU-direktivets liste over aktiver, der kan ligge til sikkerhed for særligt dækkede obligationer.

 

Realkreditinstitutter udsteder desuden allerede i dag realkreditobligationer, hvor en del af aktivmassen er offentligt garanteret, jf. blandt andet lån til almene boliger.

 

Lovforslaget giver kommunerne nye muligheder for, hvordan de kan finansiere sig, samtidig bevares de muligheder, som kommunerne allerede har. Det vil være op til kommunerne, om de ønsker at anvende de nye muligheder eller fortsætte med at finansiere sig som i dag.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk