ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

14. maj 2007

 

Besvarelse af spørgsmål 55 ad L 199 stillet af Erhvervsudvalget den 8. maj 2007.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 55:

Ministeren bedes uddybe sit nej til Realkreditrådets ønske om en ændring af det nuværende balanceprincip, der vil give mulighed for at anvende optioner med længere løbetid end de nuværende 4 år.

 

Svar:

Regeringen, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre har indgået en  aftale om SDO´erne, herunder om udformningen af balanceprincippet.  Aftaleparterne har lagt vægt på, at dette skal være lige så sikkert som det, der gælder i dag, og at det skal være de samme typer risici som reguleres i et nyt balanceprincip som i det gældende.

 

Herudover er der lagt vægt på, at princippet gøres mere fleksibelt end det nuværende, og at et nyt balanceprincip skal kunne opfyldes på to måder, hvoraf den ene er videreførelsen af den nuværende metode. Videreførelsen af det nuværende balanceprincip som en metode til opfyldelse af balanceprincippet giver institutterne mulighed for fortsat at anvende de nuværende regler, hvis de ønsker det.

 

Selve udkastet til nyt balanceprincip er udarbejdet i en arbejdsgruppe, som har haft deltagelse af eksperter fra Danmarks Nationalbank, Realkreditrådet, Finansrådet, Danmarks Skibskredit A/S, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Finanstilsynet.

 

I udkastet til nyt balanceprincip er der udover angivelsen af den mere fleksible metode til opfyldelse af balanceprincippet foretaget enkelte justeringer af den nuværende metode, men kun således at der fortsat er tale om en videreførelse af de grundlæggende principper i den nuværende metode.

 

Realkreditrådet har imidlertid udtrykt ønske om at ændre i rammerne for det gældende balanceprincip, idet der skulle gives mulighed for at anvende optioner med længere løbetid end de nuværende 4 år.

 

Nationalbanken og Finanstilsynet er enige om, at begrænsningen på optioners løbetid er central i forhold til at skabe den nære sammenhæng mellem lån og obligationer, der kendetegner rammerne for det gældende balanceprincip. Det er derfor vurderingen, at den ønskede ændring af denne regel ikke vil være en modernisering af den nuværende metode, men i stedet en mere grundlæggende ændring. Det vil derfor ikke længere være muligt at tale om en videreførelse af det nuværende balanceprincip. Ønsket er på den baggrund ikke imødekommet.

 

Ønsket om længere løbetid på optionerne kan opfyldes ved, at realkreditinstitutterne anvender den anden metode i balanceprincippet i stedet for. Der er således ikke tale om, at bekendtgørelsen hindrer realkreditinstitutterne i at få den længere løbetid – det kan blot ikke ske under den nuværende metode.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk