Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 10 vedrørende forslag til lov om ændring af dyreværnsloven (klippekortordning for dyretransporter, strafskærpelse og egenkontrol i besætninger) (L 215), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 9. maj 2007 (Alm.del).

 

 

 

Lene Espersen

/

Torben Jensen

 


Spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til lov om ændring af dyreværnsloven (klippekortordning for dyretransporter, strafskærpelse og egenkontrol i besætninger) (L 215):

 

”Vil ministeren oplyse om de gældende regler for forældelse af forhold, der kan medføre frakendelse af retten til at beskæftige sig erhvervsmæssig transport af dyr, og hvordan disse regler påvirkes af forslaget?”

 

Svar:

 

1. Justitsministeriet kan oplyse, at de generelle regler om forældelse af strafbare forhold findes i straffelovens kapitel 11. Det fremgår således af straffelovens § 92, stk. 1, at en lovovertrædelse ikke straffes, når der indtrådt forældelse. Forældelsesfristen beregnes efter den maksimumstraf, som for overtrædelsen er hjemlet i loven.

 

Når der i lovgivningen ikke er hjemlet højere straf end fængsel i 1 år, følger det af straffelovens § 93, stk. 1, nr. 1, at en lovovertrædelse forældes efter to år. Når der i lovgivningen ikke er hjemlet højere straf end fængsel i 4 år - dvs. mellem 1 og 4 år – vil et forhold forældes efter 5 år, jf. straffelovens § 93, stk.1, nr. 2. Forældelsesfristen regnes fra den dag, da den strafbare virksomhed eller undladelse er ophørt, jf. straffelovens § 94.

 

Efter dyreværnslovens § 28, stk. 1, straffes med fængsel indtil 1 år den som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt. Det fremgår af bestemmelsen, at der ved udmålingen af straffen skal tages hensyn til, om der foreligger uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling af dyr. Hvis forholdet har haft karakter af mishandling, er straffen fængsel indtil 1 år, i gentagelsestilfælde indtil 2 år, jf. § 28, stk. 1, 3. pkt.

 

Andre overtrædelser af reglerne i dyreværnsloven og overtrædelser af reglerne i bekendtgørelser udstedt i medfør af dyreværnsloven straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder, jf. dyreværnslovens § 28, stk. 2. En tilsvarende strafferamme fremgår af § 35 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 1729 af 21. december 2007 om beskyttelse af dyr under transport (transportbekendtgørelsen), som også omfatter overtrædelser af Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter mv. (transportforordningen).

Forældelsesfristen for overtrædelser af dyreværnsloven og reglerne om transport af dyr vil derfor indtræde to år efter, at gerningen er begået, medmindre der er tale om forhold af mishandling i gentagelsestilfælde, jf. dyreværnslovens § 28, stk. 1, 3. pkt., hvor forældelsen først vil indtræde efter 5 år. Forældelsesfristen afbrydes, når den pågældende fysiske eller juridiske person, der har begået overtrædelsen, gøres bekendt med en sigtelse for forholdet, eller når anklagemyndigheden anmoder om rettergangsskridt, hvorved den pågældende sigtes for overtrædelsen, jf. straffelovens § 94, stk. 5.

 

Forældelsen betyder som anført, at overtrædelser af reglerne om transport af dyr, der er begået mere end to år før en eventuel sigtelse, ikke kan straffes. Efter straffelovens § 95, stk. 1, kan handlinger for hvilke der er indtrådt forældelse, heller ikke medføre andre retsfølger, som f.eks. konfiskation eller rettighedsfrakendelse.

 

Med lovforslaget foretages der ikke ændringer af disse generelle regler om forældelse af strafbare forhold.

 

2. Ifølge lovforslaget har klip, som pålægges efter reglerne i klippekortordningen, gyldighed i tre år fra tidspunktet, hvor den kliprelevante overtrædelse er begået, jf. lovforslagets § 29 b, stk.1, hvorefter tre overtrædelser begået inden for tre år medfører en betinget frakendelse af retten til at beskæftige sig med transport af dyr. Dette medfører, at et klip kun har virkning i tre år fra gerningstidspunktet, således at kliprelevante overtrædelser, der er begået før dette tidspunkt ikke har retsvirkninger i forhold til senere begåede overtrædelser i medfør af klippekortordningen.

 

Lovforslaget følger arbejdsgruppens anbefaling om, at gentagelsesvirkningen allerede begynder at løbe fra gerningstidspunktet og ikke først fra det tidspunkt, hvor sagen afgøres ved et bødeforelæg eller dom. Herved opnås dels, at klippet kun ”tæller” i den periode, der ligger umiddelbart i forlængelse af forseelsen, og dels at der ikke senere opstår situationer, hvor det første klip ikke har betydning for forseelser, der bliver begået i perioden mellem gerningstidspunktet for det første klip og afgørelsestidspunktet vedrørende dette. Endvidere ”forældes” hvert klip løbende fra gerningstidspunktet, således at en eventuel langvarig behandling af en straffesag om den kliprelevante forseelse ikke medfører, at klippet belaster den pågældende transportør eller chauffør i urimelig lang tid efter, at det strafbare forhold er begået. Denne ordning svarer i øvrigt til den ordning, som findes på færdselslovens område.

 

Der henvises i øvrigt til pkt. 5.6. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.