Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 3 vedrørende forslag til lov om ændring af dyreværnsloven (klippekortordning for dyretransporter, strafskærpelse og egenkontrol i besætninger) (L 215), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 7. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

Torben Jensen

 


Spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov om ændring af dyreværnsloven (klippekortordning for dyretransporter, strafskærpelse og egenkontrol i besætninger) (L 215):

 

”Vil ministeren kommentere vedlagte forslag til indførelse af læsseplaner for alle kommercielle transporter af dyr i Danmark, og oplyse om ministeren mener, at fejl eller mangler i en sådan læsseplan vil kunne sanktioneres med et klip eller bøde plus klip?”

 

Svar:

 

Som det fremgår af pkt. 5.4.2. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, vil Justitsministeriet – i det omfang det er muligt inden for rammerne af EU-retten – udforme en ordning, hvorefter landmanden til brug for transporten skal udarbejde en ”vejeseddel” med oplysninger om antallet og vægten af de dyr, der skal transporteres.

 

En sådan ”vejeseddel”, som skal forevises transportøren eller chaufføren forud for transporten, vil kunne sikre en bedre planlægning af transporterne, således at der ikke læsses flere dyr på køretøjet end arealkravene tillader. I forbindelse med udformningen af ordningen vil Justitsministeriet tage stilling til, om der kan stilles krav om, at landmanden senere på stedet – når chaufføren henter dyrene – enten skriftligt bekræfter de tidligere afgivne oplysninger eller skriftligt meddeler chaufføren, at dyrene nu samlet vejer et givet antal kilo mere, således at transportøren får mulighed for at tage højde herfor, f.eks. ved at meddele landmanden, at transporten i så fald vil kræve, at transporten opdeles, eller at der fremskaffes et andet – og større – transportmiddel.

 

Som Justitsministeriet har anført i pkt. 5.4.2. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, vil den beskrevne ordning kunne gennemføres administrativt ved en ændring af Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 1729 af 22. december 2006 om beskyttelse af dyr under transport. Justitsministeriet vil i den forbindelse overveje, om de oplysninger, som fremgår af det fremlagte forslag til ”læsseplan”, herunder f.eks. oplysninger om fordelingen af dyr i de enkelte rum på køretøjet, kan inddrages i denne ordning med vejesedlen.

 

Det er hensigten med indførelsen af kravet om en ”vejeseddel” at gøre det lettere at placere ansvaret for overtrædelser begået i forbindelse med transporten. En vejeseddel kan således efter omstændighederne tjene som bevis i en eventuel straffesag mod landmanden, chaufføren eller transportøren for overtrædelse af reglerne om transport af dyr.

 

Hvis en landmand findes ansvarlig for overtrædelser af reglerne om lastetæthed på baggrund af de oplysninger, som fremgår af vejeseddelen, vil landmanden kunne straffes med bøde for overtrædelsen. Tilsvarende vil chauffører og transportører, der på baggrund af vejesedlens oplysninger findes skyldige i overtrædelser af reglerne om transport af dyr - ud over en bøde - også kunne pålægges et klip i henhold til klippekortordningen. Som det fremgår af pkt. 3.2. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, foreslår Justitsministeriet generelt, at niveauet for bødestraffene hæves for landmænd og transportører, som oftest har det økonomiske incitament i forbindelse med overtrædelsen.

 

Justitsministeriet skal i øvrigt bemærke, at manglende medbringelse af en vejeseddel eller overtrædelse af øvrige krav om dokumentation, herunder reglerne om logbøger, autorisation mv., efter Justitsministeriets opfattelse ikke bør kunne udløse klip i henhold til klippekortordningen.

 

Justitsministeriet lægger i den forbindelse vægt på arbejdsgruppens anbefaling om, at klippekortordningen kun skal omfatte overtrædelser, der kan have direkte betydning for dyrenes velfærd, således at rent formelle overtrædelser vedrørende dokumenter, tilladelser mv. ikke er omfattet af ordningen.

 

Der henvises herved til pkt. 5.4. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.