J.nr. MST-103-00008

Den 3. november 2006

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 3 (L 40) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 27. oktober 2006

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 3:

 

Deler ministeren den opfattelse, at man kan risikere et ringere tilsyn af vores grundvand i dele af landet, når kommunerne ikke længere kan udlægge myndighedsopgaver til andre mere specialiserede enheder?

 

 

Svar:

 

Den generelle overvågning af grundvandet er fra 1. januar 2007 overført fra amterne til staten. Kommunerne har alene – som det hidtil har været tilfældet - tilsyn med drikkevandet og den del af grundvandet, der indvindes på vandværkerne til brug for produktionen af drikkevand.  

 

Såfremt det ved udøvelsen af tilsynet viser sig, at drikkevandet ikke lever op til de fastsatte krav, skal kommunen træffe afgørelse i sagen. Er der tale om en overskridelse, som kan være sundhedsfarlig, skal kommunen rådføre sig med Sundhedsstyrelsen (embedslægen). Dette forhold ændres ikke som følge af lovforslaget.

 

For så vidt angår selve prøvetagningen og udførelsen af analyser vil det som hidtil være et krav, at disse foretages af et akkrediteret laboratorium.

 

Jeg mener derfor ikke, at der er grund til at frygte, at der sker en forringelse af tilsynet på grundvand som følge af lovforslaget.