Dato:            5. december 2006

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   MER

Fil-navn:       EPJ/Svar 124


Besvarelse af spørgsmål nr. 124 (L 50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 1. december 2006

 

Spørgsmål 124:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. november 2006 fra Jane Gertsen, København, jf. L 50 - bilag 34."

 

 

Svar:

 

I henvendelsen fra Jane Gertsen spørges der, om der i nærmeste fremtid kommer et forslag om at alle læger uden patientens samtykke kan gå ind på en database på internettet og få oplyst alt om patienten.

 

Svaret herpå er, at der ikke i dag findes et stort sammenhængende elektronisk patientjournal-system, hvori alle læger eller sundhedspersoner har adgang til samtlige oplysninger om patientens sygdomsforløb fra vugge til grav. Lovforslaget indebærer heller ikke, at der skal eller vil være etableret elektroniske patientjournaler (EPJ) overalt i sundhedsvæsenet pr. 1. januar 2007.

 

I forhold til eksisterende og fremtidige elektroniske patientjournaler er der i den gældende lovgivning krav om, at den dataansvarlige foretager en forudgående vurdering af, hvad den enkelte bruger har behov for at være autoriseret til. Eksempelvis vil det skulle vurderes, om en læge, der er ansat på et sygehus udelukkende med opgaver i forhold til somatiske patienter, vil have behov for at være autoriseret til – og dermed få teknisk adgang til – alle patienter, herunder psykiatriske patienter, der er indlagt på det pågældende sygehus.

 

Lovforslagets § 1, nr. 13 (§ 42 a) forudsætter, at en læge, sygeplejerske eller jordemoder kun må indhente elektroniske helbredsoplysninger m.v. i fornødent omfang og kun, når det er nødvendigt i forbindelse med aktuel behandling af patienten. Nødvendighedsbetingelsen indebærer således krav om, at der foreligger en patient-behandler-relation.

 

I det videre arbejde med lovforslaget skal der findes løsninger på det samlede sundhedspersonales behov for adgang til elektroniske patientjournaloplysninger med henblik på at sikre patienten størst mulig kvalitet og effektivitet i behandlingen.

 

Jeg vil derfor fremsætte et ændringsforslag til den del af lovforslaget, der vedrører reguleringen af adgangen til at indhente helbredsoplysninger m.v. fra elektroniske systemer.

 

Jane Gertsen har i henvendelsen endvidere rejst spørgsmål om medicintilskud. Det kan oplyses, at de gældende regler om, at medicintilskud beregnes på baggrund af prisen på det billigste lægemiddel i en tilskudsgruppe af ensvirkende lægemidler blev indført den 1. april 2005. Formålet med reglerne er at skærpe priskonkurrencen på medicinmarkedet – til gavn for såvel patienterne som det offentlige. Reglerne er vedtaget af et enigt Folketing på baggrund af en enig anbefaling fra Udvalget om Medicintilskud.